Themoen

Galleri Bi-Z

07.02. — 23.02.2014

Det er en stor utstilling som nå vises på Galleri Bi-Z . Over 70 tegninger med blyant eller tusj, og 40 malerier. Alt, eller det meste, er nye arbeider. Det er en kraftprestasjon. Med så mange arbeider blir det lett vekslende kvalitet. Utstillingen ville tjent på et strammere utvalg. I enkelte av maleriene kommer Moen ikke riktig i mål. Noen av de største formatene ser ut som om de er et mindre motiv som er blåst opp, lenger enn de tåler. På den annen side er det noe ved den enorme energien som strømmer gjennom utstillingen som profiterer på det sjenerøse antallet som fyller hver ledig flekk på veggene.

Fortsatt er koblingen til undergrunns- og populærkulturen tydelig, men nå kommer også bilder med sterkere kobling til surrealisme og andre retninger innenfor det tradisjonelle maleriet. Dette, sammen med en økt kunstnerisk bevissthet, gir også noen utfordringer.

Moens malerier pleide å være enkle, malt rett på, ofte nærmest sjablongmessig utført. Nå er ambisjonene større. Fortsatt er det særegent, men som i det store maleriet "Metafysisk akselerator", er det nå en mer nennsom og avansert bruk av fargene. Det er et bilde som er umiskjennelig moensk, med flotte og tidvis vare farger. Et annet bilde som utmerker seg er "Atomic". Et intenst og skremmende portrett hvor raseriet stråler. Det er mange originale og godt malte arbeider her. "Åker" viser hvordan kombinasjonen av de typiske mønstrene han ofte bruker er satt sammen med ulike måter å male på. De seks månene er med på å holde bildet i en innholdsmessig ubalanse som gir publikum noe å bryne seg på. "Frykt og Fantasi" er enda et eksempel hvor enkle grep, flott koloritt og blandingen av det kjente og det ukjente skaper en intens stemning.

I tegninger som "James Brown", "Planet of the apes" eller "Kronprinsparet" møter vi ulike sider ved Moen som tegner. Det kan være grove karikaturer, merkelige optiske virkemidler eller vare blyantsjatteringer.

Utstillingen viser en kunstner som blir bedre og bedre for hver gang han stiller ut. Det er tydelig at vi har med en målbevisst kunstner med stor arbeidskapasitet, og som stadig utfordrer seg selv. For i denne utstillingen bekrefter Moen at han er en eminent tegner og at når maleriene sitter, så sitter de som et skudd.