Dokumentar

Regi og manus: Tonje Hessen Schei

Norge 2014

Aldersgrense: 11 år

Krig er ikke hva det en gang var . Ved hjelp av droner — fjernstyrte, ubemannede bombefly - har USA det siste tiåret «tatt ut» flere tusen antatte terrorister i land som Pakistan, Jemen og Somalia uten å bruke en eneste bakkesoldat. De som opererer dronene sitter trygt plassert på hemmelige baser et eller annet sted i midtvesten. Derfra ser de ingen ansikter, bare skygger på en dataskjerm. Ingen vet hvor mange uskyldige sivile de har drept.

Den norske regissøren Tonje Hessen Schei intervjuer tidligere droneoperatører - blant dem en ung mann som forteller hvordan det føles å ha 1600 menneskeliv på samvittigheten - og pakistanske familier som bokstavelig talt lever i skyggen av dronene. Hun viser også hvordan det «militærindustrielle kompleks» bruker dataspill til å rekruttere nye operatører, og hvor enkelt dronene gjør det for amerikanske myndigheter å omgå internasjonale lover.

I det hele tatt: Å se «Drone» føles som å se et stykke dystopisk science fiction . Samtidsbildet den tegner er opprørende og fremtidsperspektivene er til å få frysninger av. Nå er det selvsagt bare et tidsspørsmål før også terroristene begynner å bruke droner. Og når det skjer, er ingen - absolutt ingen - trygge.