Sjanger: Roman

Forfatter: Jo Baker

Oversetter: Jan Christopher

Forlag: Gyldendal

På 1800-tallet skrev Jane Austen romantiske og bitende samfunnsskildringer fra Englands øvre middelklasse. I «Huset Longbourn» svinser Bennot-søstrene, som vi kjenner fra Austens «Stolthet og fordom», rundt i overetasjen og snakker om giftemål og kjoler, mens vi får plass blant tjenestefolket — der det virkelige liv synes å fortone seg. Dermed opplyses et hittil undergravd element i flere av Austens-generasjonens mesterverk.

Arbeidsomme, drømmende Sarah lever på nåde hos familien hun tjener. Dyr skal slaktes, hår skal strykes, kjoler sys, underskjørt skures for gjørme - når alt gjøres naturmetoden, kan det gå et helt liv med til å stelle for andres skjønnhet og lykke. En selvfølge, selv for en godhjertet familie som Bennet, men som en vettig tjenestepike på ett eller annet tidspunkt er nødt til å utfordre...

Romanens sterkeste øyeblikk er når Sarah oppdager at hun har evnen til å nyte og at lykken, tross alle risikoer, faktisk ligger i hennes egne hender. Det krever bare litt kløkt.

Romanens språk er detaljrikt ogdvelende , handlingen balansert, og de store høydene fra Austens roman om livetder oppe, fremstår her som trivielle rich girls-problemer. Snedig, dog enanelse monotont.

Huset-Longbourn_hd_image.jpg