Aktor Rune Alsted Amundsen måtte forklare en del norske vendinger for tiltalte. Foto: Reidar Kollstad, Reidar Kollstad
"Jeg forstår halvfjers prosent av det du sier", sa Evaristti til dommerfullmektig Lise Landsverk Mo. Foto: Reidar Kollstad, Reider Kollstad

— Jeg har ikke turt å fortelle pressen hjemme i Danmark at jeg må møte i retten i Norge fordi jeg har fått bot for å kjøre snøscooter ulovlig! Det er bare for dumt, fnyser Marco Evaristti der han står foran tinghuset i Kristiansand.

Marco Evaristti fikk 8400 kroner i bot for å kjøre snøscooter ulovlig da han malte en foss på Hovden rød vinteren 2013. Han nekter å betale. Foto: Faksimile fra YouTube

Mandag brukte kunstneren 5000 danske kroner på flybillett for å komme til Kristiansand tingrett. Der måtte han svare for hvorfor han nekter å betale de 8400 kronene han fikk i bot for ulovlig snøscooterkjøring på Hovden 9. mars 2013.Det var i forbindelse med den kjente rødmalingen av fossen på Hovden kjøringen skjedde, og turen kan sees på en video som er lagt ut på Youtube.

Likevel ansvarlig

— Det var ikke meg som kjørte. Det kan alle se, sier Evaristti.

Men ifølge jussen er han likevel ansvarlig for medvirkning og initiativ.

Denne videoen er lagt ut på YouTube. Siden det dreide seg om et forelegg, hadde han ikke rett på offentlig oppnevnt forsvarer. Men at han hadde rett til å ta med seg sin egen forsvarer, var det ifølge ham ingen som hadde fortalt ham.

— Jeg føler meg urettferdig behandlet, og jeg føler meg uskyldig, sa Evaristti da han holdt sitt sluttinnlegg.

«Halvfjers»

Misforståelser og kommunikasjonsvansker trakk rettsforhandlingene ut til to timer og ett kvarter. At forhandlingene foregikk på norsk var en stor hemsko for dansk-chilenske Evaristti.

— Jeg forstår bare halvfjers prosent av det du sier til meg, sa han innledningsvis til dommerfullmektig Lise Landsverk Mo. Ønsket hans om at det hele skulle foregå på engelsk ble avvist.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

Aktor Rune Alsted Amundsen prosederte på at Evaristti måtte ha forstått at kjøringen som fant sted var ulovlig.

— Hvis du sier du skal kjøre meg til lufthavnen, spør jeg deg ikke om å få se førerkortet ditt, sa Evaristti. Han sa at han hadde all grunn til å tro at personen som kjørte ham hadde løyve til dette.

Løyve finnes ikke

— Jeg har sett ham kjøre til toppen av skiheisen for å gi en sjokolade til en som jobber der. Hvordan kan han da ikke ha lov til å kjøre til toppen av fossen? undret Evaristti.

Sakens eneste vitne var lensmann Dag Hovden fra Valle og Bykle lensmannskontor:

— Når man har sett i media at det har skjedd et brudd på reglene, må man etterforske det. Bygdefolk lurte på om han hadde skaffet tillatelse til å bruke snøscooter, sa Hovden.

— Er det noe i regelverket som kan tillate kjøring til et slikt prosjekt som dette, spurte aktor.

— Nei, det finnes ikke noe løyve som dekker slik aktivitet som dette, svarte Hovden.

Dom i posten

Evaristti forklarte seg noe annerledes i retten enn han har gjort i telefonavhør tidligere. I avhørene har han forklart at han ikke visste at det var restriksjoner på snøscooterkjøring i området, mens han altså i retten fortalte at han nok forstod at det fantes restriksjoner, men at han trodde sjåføren hadde løyve. Hvem som kjørte har han tidligere nektet å oppgi, men mandag kom navnet på vedkommende fram i retten.

Dommen får Evaristti senere i posten, og han garanterer at han anker hvis han blir dømt.

— Da kommer jeg tilbake med advokat! Dette var David mot Goliat.