KRISTIANSAND: — Vi har ikke prøvd å tonesette filmen, men prøver å la musikken vår skape stemninger som gir noe ekstra, forklarer Sigbjørn Grimsæth. Han spiller i progrock-bandet Essence of a Session, som får åpne kveldens filmklubbvisning. De skal spille spesialkomponert musikk til to kortfilmer, før langfilmen «Nytelsens indre sirkel» tar over publikummet. Regissør til alle tre filmene er tsjekkiske Jan Svankmajer. Han er kjent for å blande realfilm og animasjon i et surrealistisk univers, og har inspirert størrelser som Tim Burton og Terry Gilliam.

Husband

Det er ikke første gang bandet spesialkomponerer filmmusikk. Tidligere i vinter var det Ingmar Bergman som ble gjort stas på av bandet. Det skjedde på debuten til sykehus-talkshowet Nesten helg. Arrangøren var kjempefornøyd, og plutselig ble Essence of a Session husband for talkshowet, som arrangeres månedlig.

Karl Erik Karlsen er ansvarlig for Nesten Helg og kan ikke få fullrost guttene.

— De har et spennende lydbilde, og er både innovative og fleksible. Det at de gjerne samarbeider med andre kunstuttrykk, er midt i blinken for oss, skryter han. Bandet er veldig opptatt av samspillet mellom film og musikk.

— Ofte tenker man ikke over at det er filmmusikk før man slår av lyden, og halve filmen blir borte, sier Even Hafnor.

Happening

Essence of a Session liker å jobbe konseptuelt, og vil helst at hver opptreden skal være en happening. De har ingen frontfigur, men har i stedet hatt med seg gjester som har fylt rollen midt på scenen. På ep-en Mariposa som kom i fjor, har de blant annet med seg Eirik Dørsdal, Salvador Sanchez og Øyvind Mathiesen. Men guttene er ikke redde for å havne i bakgrunnen.

— Vi trenger ikke all den oppmerksomheten, for oss er det helheten som teller. Vi føler ikke det passer for oss å ha et ansikt utad, sier de.

I sommer gikk de til innkjøp av en prosjektor, som har vært flittig brukt.

— Vi begynner hver øving med å sette på en film på prosjektoren som vi jammer til. Det er fascinerende hvordan farger og stemninger i filmen påvirker musikken, forklarer guttene. På sikt vil de også lage filmene selv. Tidligere hadde et stueorgel fra Fretex en sentral plass i bandets lydbilde, men nå har teknologien også innhentet Essence of a Session. Etter å ha samarbeidet med dj Dan Drehn har sampling og elektronika blitt et viktigere for lydbildet.

— Dessuten kostet orgelet oss masse penger i kiropraktorregninger, sier Hafnor.

Plateplaner

Bandet har mange planer, en av dem er å turnere i Øst Europa. Men de fleste av planene avhenger av om de klarer å stable på beina midler. Derfor har de fått hjelp av Ronnie Jacobsen og Rock City til å skrive en mengde søknader.

— Det virker som om musikken vår slår an i Øst Europa, de har mye mer tradisjon for instrumentalmusikk der, sier Grimsæth. Nylig ble «Mariposa» anmeldt av det polske nettmagasinet Artrock. Det har gitt bandet flere henvendelser fra polakker som vil kjøpe musikken deres. Det kan bli lettere fremover. Hvis alt går etter planen blir nemlig ep-en snart tilgjengelig på iTunes.

Men bandet tenker fremover, og håper alle søknadene snart kaster av seg. Cultiva Ekspress har allerede puttet penger i kassa, og Lydbølgen Studio er booket til sommerferien.

— Skal vi først lage plate, så skal vi f{hellip} meg lage plate, sier Sigbjørn Grimsæth innbitt.