Se en smakebit her

KRISTIANSAND: — Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle komme til Javel og spille for et så lydhørt publikum, sa Erlend Ropstad. Litt over halv ti i går kveld gikk han på den bittelille scenen, og innledet med det en helt ny konsertserie. Det synes han var en stor ære, og belønnet de frammøtte med å spille mange nye låter.

På hugget

Ropstad virket til å være på hugget, og fylte den lille puben til randen med musikk. De som hadde kommet for å ha bakgrunnsmusikk ble ikke lenge i lokalet. Det er tydelig at han har spilt mye ute siden sist han var i Kristiansand, for gårkveldens Ropstad spilte med stor autoritet. Det er litt over et år siden han kom med forrige plate, Bright White Lights. Kristiansanderen bor til daglig på Oppdal, men har vært hjemom en tur på påskeferie. Nå går ferden videre til Nederland, der han skal overta for Thom Hell som oppvarmer for The National Bank.

31. juli er Ropstad tilbake i distriktet, når han spiller på Eikerapen Roots festival.

Vin og stearin

En av dem som har gledet seg til dette er Ingunn Bernhardsdottir Engen. Hun jobber på den engelske puben i Vestre Strandgate, og er en av tre som har booket artister til Unplugged-serien.

— Dette konseptet skal hylle den rendyrkede singer-songwriter-tradisjonen. Stikkordene for mandagskveldene på Javel skal være vin og stearin. Vi har tenkt å la folk kose seg skikkelig, sier Engen.

Den unge nordlendingen Pål Moddi Knutsen er neste artist ut. Moddi lager sjelfulle låter instrumentert med blant annet trekkspill og mandolin, noe som ikke har gått ubemerket hen. Uten å ha gitt ut noe som helst, har han allerede blitt booket til Øyafestivalen.

Mange urørte

Engen forteller at mange av artistene som skal spille er å finne i Urørt-basen til Nrk. Det vil si forholdsvis nye artister, som ikke har utgitt noe enda. Konsertserien har imidlertid bestemt seg for å ikke ha en lokal profil.

— Vi kan ikke bare sitte i denne andedammen, men vi gjør noen hederlige unntak, sier hun. Unplugged skal også være arrangør under Kulturnatta 26. april. Da blir det to konserter på Javel. Den ene er med Magnus Olav Tveiten fra Bykle. Mange kjenner han som bartender, men han er også en av landets veldig få airtap-gitarister.

  • Han deltok nylig på en av verdens største musikkmesser i Frankrike, og vant en gitar. Han satte seg rett og slett ned og prøvde en gitar, og fikk sponsing der og da, forteller Engen. Airtaping er en helt spesiell måte å spille gitar på, der gitaristen spiller med gitaren liggende på fanget, og slår på strengene.

— Man bruker hele gitaren som rytmeboks, det er veldig, veldig spesielt, sier Engen.

Bredde

Unplugged er en idealistisk og demokratisk arrangørgruppe, drevet på frivillig basis. Engen sier at tiltaket i bunn og grunn er startet opp fordi de ønsker flere konserter i byen.

— Du er ikke redd for at det snart kommer til et metningspunkt?

  • Absolutt ikke. Byen har vokst veldig det siste året, og flere og flere mennesker er på vei ut. Det går ikke an å stoppe, da blir det ikke plass til alle, sier Engen. Hun fremholder at Unplugged-konseptet også vil åpne for et voksnere konsert-klientell.

— Forskjellige konserter trekker ulike folk, og det begynner å bli bra bredde nå. Men det er nok plass til oss også, sier Engen.