MOSKVA: Det var den danske avisen Ekstra Bladet som i dag kunne vise bilder av Alexander Rybak hjemme på besøk hos den russiske popstjernen Philipp Kirkorov, som avisen kaller overdommer i den russiske MGP-juryen. Det russiske nettstedet Life.ru var tilstede og tok bilder av besøket. Her skal Rybak, som fyller 23 år i dag, ha spist kaviar og drukket vodka sammen med Kirkorov. Representanter for NRK og Alexander Rybaks manager kjente ikke til at Kirkorov var overdommer da de var på besøk hos russeren.

Bjørn Erichsen, TV-direktør i EBU kjente ikke til saken før norsk presse konfronterte han med hendelsen i ettermiddag. Han kaller hele saken for sludder.

-For det første så finnes det ingen overdommer i noen av de nasjonale juryene. Det er fem likestilte representanter i hvert lands jury. Og de kan invitere hvem de selv vil og drikke vin med hvem de måtte ønske. Det er ikke forbudt og vi kan ikke låse juryen inn, sier Erichsen.

Middag

Middagsavtalen kom til via NRK i forbindelse med et vorspielprogram som skal sendes på norsk fjernsyn like før finalen 16. mai. Danske medier spekulerer i at Rybak kan bli favorittisert av den russiske juryen etter dette besøket.

— Vi kan ikke kontrollere hvem det enkelte jurymedlemmet drikker vin med, og et glass vin ekskluderer heller ingen, sier TV-direktøren.

Selv om enkelte medier i går meldte at EBU nå vil granske saken, så avviser Erichsen dette.

— Dette er en ikke-sak for EBU. Dette er standard Ekstrabladet-bullshit og det kan du sitere meg på. Jeg har også drukket vin med artister som jeg ikke har stemt på, til og med personer jeg ikke liker. Jurymedemmene skal være objektive. Jeg tror dette handler om sjalusi fra danske medier. Tror ikke danske seere bryr seg om dette, hvis de liker låten, sier Erichsen, som selv er dansk.

NRK

Presseansvarlig i NRK, Anja Nylund Hagen opplyser at NRK mener de ikke har gjort noe kritikkverdig i denne saken.

— Slik vi vurderer det, så er dette Kirkorovs problem og ikke Rybaks. Dette var en seanse i regi av Synnøve Svabø, som Alexander ble med på. Synnøve Svabø møtte Kirkorov under finalen i Dublin i 1995, da Secret Garden vant. Så for henne var det en gjensynsmøte, som skal sendes i et vorspielprogram 16. mai. Ingen av oss visste at Kirkorov var i noen jury, sier Nylund Hagen.