KRISTIANSAND: — Det som har vært det hyggelige med denne prosessen er viljen jeg har møtt fra kristne til å hjelpe meg, sier Kristopher Schau.

I fjor høst skapte han furore med serien «De sju dødssyndene» på TV2. Nå kommer han til Kick 14. mars som ledd i «Dødssyndturneen» sammen med medprogramskaper Øystein Karlsen.

Mange, både kristne og ikke-kristne, ble støtt av Schaus drøye og uspiselige brudd på kristne normer. Annonsører trakk seg, og debatten raste. Mange kristne følte det som Schau tråkket på troen deres. Andre var fornøyd med at han fikk kristendom på dagsorden.

Budskapet alvorlig

— De fleste kristne jeg har snakket med har vist at de tar budskapet i Det Nye Testamentet alvorlig. De har prøvd å hjelpe meg og redde meg fra å brenne i helvete. De har bedt for meg og prøvd å få meg på bedre tanker. De viser at det bor en grunnleggende godhet og nestekjærlighet ute blant folk, sier Schau.

Men fordømmelsen har han altså heller ikke kommet unna:

  • Den har kommet fra de lenger opp i hierarkiet. Der er det mer av de gammeltestamentlige holdningene. Jeg tror de føler at jeg truer posisjonen deres.

  • På hvilken måte gjør du det?

  • Nei, det kan jeg ikke skjønne at jeg gjør, sier Schau.

Ingen groteske stunt

Under showet på Kick har han ingen planer om å gjenta sine groteske syndestunt.

  • Dette blir mer tegning og forklaring av hva som skjer på videoskjermen. Der skal vi vise bonusmateriale som ikke ble vist på TV, sier Schau.

Han vil aldeles ikke anbefale noen å kopiere stuntene han gjorde. Han satte seg nemlig fore å bryte de syv «dødssyndene»: begjær, utukt, vrede, dovenskap, gjerrighet, fråtseri og misunnelse.

— Jeg håper ingen andre er så tjukke i huet som vi var, for vi har dummet oss ut kraftig. Det dummeste var garantert omskjæringen. Men tiden leger alle sår, også på penis, sier han.

Dersom det blir oppstandelse når han kommer til Kick med syndene sine, er det ikke første gang Schau lager forargelse i Kristiansand. Ingen har glemt hva som skjedde i 2004 da han opptrådte på Quartfestivalen med Cumshots. Det var da Fuck for Forest hadde samleie på scenen, og tidenes største Quartskandale var et faktum.

Landets mest syndefulle

— Jeg elsker å opptre i Kristiansand. Dere har en festival som har markedsført seg som landets mest syndefulle, og dette er også en festival som for alvor holder liv i narkotikatrafikken. Samtidig er dere livredde for å se kjønnslig omgang. Dere er rørende inkonsekvente i Kristiansand, og det er umulig å forstå dere. Derfor kommer jeg igjen og igjen, sier Schau.

Showet på Kick 14 mars er arrangert av Louis Holbrook i samarbeid med Jørgen Skauge.

Holbrook sier:

  • Kristopher Schau er en kunstner som det er verd å ta hatten av for. Han klarer å ta for seg samfunnstema på en måte som engasjerer. Gang på gang klarer han å skape debatt overalt gjennom bruk av kontroversielle virkemidler, sier Louis Holbrook

Han har ingen betenkeligheter med å sette opp et show som har fått mange kristne til å føle seg tråkket på.

  • Jeg vil heller oppfordre dem som måtte føle seg tråkket på til å møte opp på forestillingen. Dette er en gyllen mulighet til å lære om prosjektet hans, og de får også sjansen til å huke tak i ham og si ham noen Pauli ord. Han er ikke akkurat kjent for å løpe og gjemme seg, sier Holbrook.