SkulpturkunstKristiansand— Vi bør tenke i baner som frihetsgudinnen i New York og Guggenheimmuseet i Bilbao, sier Linda Voreland, daglig leder ved Agder Kunstnersenter.Hun er opptatt av hva folk ser aller først når de ankommer Kristiansand:- Nå er det et sort hull under Baneheia, eller rett i Samsen fra ferga. Om vi får et signalmonument i byen vil folk stoppe opp. Og hvert minutt de blir i byen gir økte inntekter og flere arbeidsplasser. Artmark.

Prosjektet Voreland snakker om har arbeidstittelen ArtMark Kristiansand, og fikk 200.000 kroner fra Cultiva forrige måned. De midlene går til et forprosjekt som allerede er godt i gang. Målet er å få i gang en skulpturpark med kunstverk i verdensklasse allerede i 2008, og å på sikt bli ledende i Nord-Europa. Kunstnersenteret, byutviklingsstyret og parkvesenet noen av samarbeidspartene som jobber med ArtMark.- Vi er flere aktører som har ruga på den samme ideen. Det var bare å konkretisere den, sier Voreland. Kompetanseheving.

ArtMark handler om mye mer enn monumental kunst i landskapet. Prosjektet skal være tverrfaglig og engasjere bredt i lokalmiljøet. Kunstnerne skal være internasjonale, nasjonale, lokale og tidsperspektivet er 50 år.- Vi vil tiltrekke oss det ypperste av kunstnere til byen. Skulpturene må være i verdensklasse. De må også lages i Kristiansand, ved industrien som ligger her, forklarer Voreland.Hun ser også for seg et monumentalverksted i byen, hvor det kan støpes i bronse og jern, brennes store keramiske verk og hogges i stein. Kraftsenter.

  • Vi sitter med en unik kompetanse innen kunsthåndverk på Agder. Men folk sitter og pusler hjemme i små verksteder. Mange av de monumentalverkstedene som har vært i Skandinavia er lagt ned og flyttet til Kina. Vi vil gå litt mot strømmen og bli et kraftsenter som kan bli ledende i Nord-Europa, sier hun.Rådgiverne for prosjektet er de ansvarlige bak Kulturlandskap Nordland og Wanås skulpturpark i Sverige. I tillegg har Kunstnersenteret fått tilgang til Per Fronth og Kjell Nupens internasjonale nettverk, og Voreland har hatt møter med flere «store» private gallerister i New York. Nupen arbeider for øvrig tett med Kunstnersenteret når det gjelder ArtMark-prosjektet og vil ha en viktig rolle i den videre planleggingen. Kunstnerstyrt.

Betingelsen for prosjektet er at det er kunstnerne selv som styrer det.- Det vil bli opprettet et kunstnerisk råd, som skal invitere aktuelle kunstnere til byen. Prosjektet må ha kunstnerisk integritet, understreker lederen.I teorien skal skulpturer kunne oppføres hvor som helst i Kristiansand kommune. Først i byen, siden ut i nærmiljøene. Voreland skisserer også muligheten for en «skulptursti» rundt i kommunen. Heia Start.

  • Den største oppgaven blir å få folk med på dette. Vi vil ha litt sånn «heia Start»: At alle vil at vi skal få en høy stjerne i Nord-Europa. Kristiansands innbyggere må være med på dette, og ikke føle at de får det tredd ned over ørene, sier hun.Finansieringsmodellen er ikke klar, men Kunstnersenteret åpner for både privat og kommunal finansiering. Høgskolen i Agder er også tenkt som en naturlig samarbeidspartner for kompetanseutveksling. Helhet.

  • Dette blir et løft for alle. Noe av det jeg savner her i byen er den helhetlige tankegangen, sier Voreland.- Du er ikke redd for store visjoner?- Nei, langt ifra. Selvfølgelig må vi legge stein for stein, men vi må ha noe å jobbe mot. Det er ingenting galt med å ha store visjoner, og det er ingenting galt med å tjene penger, konstaterer Voreland, som til sommeren vil presentere en konkret plan.Tekst: Ingvill Dybfest Dahlingvill.dahl@fvn.no - 38 11 36 52