VANSE: Etter konserten på Vanse barneskole i går, ble artistene nærmest rent ned av autografjegere. Unge Wergeland, Chenno Tim, var et lite hakk mer populær enn de andre. Mye på grunn av halsbrekkende stunts som blant annet å løpe opp en vegg og slå salto.

Tim skriver gjerne autografer, men er mer sparsommelig med klemmene.

— Det er like vilt hver gang, men det er veldig gøy at det er slik. Jeg føler jeg blir veldig satt pris på, sier Tim.

Etter en lengre juleferie med fri fra turnélivet, var firkløveret, Jens Olai Justvik,(forteller og sanger), Bernt Moen, (på tangenter), Mari Skeie Ljones, (på fele) og Chenno Tim,(danser), på landeveien igjen. I går gikk turen til Vanse barneskole.

Fullsatt gymsal

— Vi er litt spente siden det er en stund siden vi har fremført forestillingen. Håpet vi husker teksten, sier Justvik.

Elevene blir revet med fra første sekund. En fullsatt gymsal vier sin fulle oppmerksomhet til historien om unge Wergeland.

Konserten inneholder ikke bare hip-hop. Rocketoner, tradisjonell halling og en engelsk vals er eksempler på andre innslag. I tillegg er Justviks fengslende fortellermåte og humor med på å holde elevenes oppmerksomhet.

— Det er alltid gøy å se på de spente ansiktene i salen. Jens Olai har elevene i sin hule hånd, sier Moen.

Det oppstår også stor begeistring når Tim og Skeie Ljones illustrerer Wergelands mange forelskelser.

Viktig

— Hva er det som er så spesielt med Wergeland?

— Wergeland og hans familie har historisk sett vært viktige for Norges utvikling. Både når det gjelder grunnloven, folkebiblioteket, det norske språket, og så videre. Men noe som er ennå viktigere er hans kamp mot urettferdighet. Han sto på for jøder og jesuitter sine rettigheter, og pratet mye om respekt på tvers av religioner, sier Justvik.

Han sier det har vært en utfordring å lage en konsert for barneskolen om Wergeland og hans arbeid.

— Mye av det han har skrevet er vanskelig for mange å forstå. Det er preget av tiden han levde i, og det at han var en intellektuell. Vi føler vi har kommet godt i mål med forestillingen, som så langt har blitt godt mottatt, sier Justvik.

I dag er firkløveret i Lyngdal. Og skal i løpet av uken innom Borhaug og Kvås.

Turneen «Henrik - den unge Wergeland» er et samarbeid mellom Vest-Agder fylkeskommune og Rikskonsertene. Anne Tone Hageland er produsent.

Fornøyd

— Det er en gøy forestilling å reise rundt med. Vi har aldri opplevd å få negative tilbakemeldinger, og publikum er utrolig engasjerte. Det er en fordel siden vi skal jobbe med denne forestillingen i to og et halvt år fremover, sier Moen.

Lærer, Kjell Konradsen, var strålende fornøyd med konserten.

— Kombinasjonen mellom fakta og underholdning var helt topp. Vi er heldige her på Vanse, vi har mellom fire og fem konserter i året, men denne var ekstra bra, sier Konradsen.

De andre publikummerne var også strålende fornøyde.

Det var utrolig morsomt og stilig alt sammen, spesielt dansingen. Vi likte alt veldig godt, sier Kim André Tjøtta (11), Kine Mari Svendsvoll (11), Andrea Eilertsen (11) og Julie Abrehamsen (11).