KRISTIANSAND/OSLO: – Jeg utbroderer stripene med kjærlig hånd og er ikke redd for å provosere. Downs Duck handler om en and som ser på hverdagen med et underfundig skråblikk. Den gjør ikke narr av mennesker med Downs syndrom, sier Ronny Haugeland.

VAR I FERD MED Å GI OPP

Fra midten av september blir fjærkreet å finne på Dagbladets tegneseriesider. Tegneseriefiguren har fulgt kristiansanderen i nær ti år, men har aldri vært publisert i stor skala. Nå har han fått mulighet til å vise favorittfiguren fram for en stor leseskare. Det skjedde på et tidspunkt hvor han var i ferd med å gi opp den gamle drømmen om å få serien publisert.

– Jeg ble veldig overrasket da Dagbladet ringte denne uken og spurte om jeg var interessert. Det har jo vært en umulig figur å få på trykk siden den har provoserende elementer i seg, sier Haugeland.

KVEKKER TIL

34-åringen har tegnet lenge, men la alt på is i 2003. Da hadde han nettopp mottatt tegneseriebransjens ettertraktede SPROING-pris. Han ble betegnet som ung og lovende og var på vei oppover. Da tok det plutselig slutt. Tegningen ble brått et yrke og han følte at forlaget ville kontrollere for mye. Downs Duck klarte han likevel ikke å legge fra seg, og målet har alltid vært å få anda publisert på en eller annen måte.

– Hva forventer du av reaksjoner fra lesere der ute?

– Det er alltid noen som lar seg provosere av alt mulig rart, og jeg har aldri nådd ut til å så mange lesere. Derfor er jeg pinlig klar over at den provokasjonen kommer uansett hvor varsomt jeg trår, men en må jo slå litt i bordet for at folk skal kvekke til, sier Ronny og smiler.

Downs Duck er tidligere tegnet som helsider. Denne uken går han i gang med å gjøre den om til striper. Det ser han på som en spennende utfordring.

– Jeg har masse ideer i hodet som nå må ned på papiret. Siden jeg nå skal tegne striper må jeg forkorte alt å gjøre det mer slagkraftig og det tror jeg skal funke bra, sier Haugeland.

FOTO: TORE ANDRE BAARDSEN Foto: Tore Andre Baardsen

HAR BRODD

Tegneserieansvarlig i Dagbladet Snorre Bryne er heller ikke redd for at figuren skal provosere.

– Jeg synes det er en fin serie som har en brodd i seg samtidig som den kan fremstå som veldig koselig. Jeg vet for eksempel at den har blitt satt pris på av foreldre som har barn med Downs syndrom. Det er ikke noe vondt i Downs Duck, sier Bryne.

Downs Duck skal være gjestetegneserie i en måneds tid. Hvis responsen blir god kan perioden bli lengre.