KRISTIANSAND: Søndag vigsles Ansgarskolens kapell på Hånes, og blant de som står forundret i desembermørket og titter på det nye bygget er skolens ledelse.

— Et eventyr. Vanskelig å beskrive med ord, sier rektor Harald Nygaard.

— Ja, ord blir egentlig bare platte, supplerer direktør Erling Ulland Eriksen, der de står i kapellet omgitt av glasskunst på alle kanter.

For i planene for skolens store utbygging lå det slett ikke noe kapell, bare et ganske lite tilbygg med rom for stille ettertanke.

Men da presten Karsten Isachsen på et møte i februar 2007 helt uten forvarsel foreslo at Kjell Nupen kunne smykke ut et eget kapell, ble planene kastet om.

Nupen kunne i grunnen tenke seg å utforme hele kapellet, og da han etter en uke presenterte en liten modell for skolens ledelse, var de solgt.

Treenigheten

Og nå er modellen blitt virkelig: En kubeformet bygning i betong, holdt sammen av hjørner i glass, og med samme mål som Salomos tempel fra Det gamle testamentet: 9x9x9, delelig med tre og symbol for treenigheten.

Taket vender ned i stedet for opp, og lar lyset brytes gjennom flater av glass før det treffer så vel kapellets gjester som alteret og krusifikset på veggen, også det signert Nupen.

Utvendig er bygget kledd med cortenstål som ruster og etter hvert skal bli mosegrodd og gli inn i naturen rundt.

«Et hellig rom for stillhet, undring og endring», kaller skolen kapellet. Ansgarskolen, med sine 300 elever, er eid av Det Norske Misjonsforbund, og direktør Ulland Eriksen utdyper filosofien:

— Vi er en skole for refleksjon, læring, utdannelse og dannelse. På et hvert lærested vokser og forandrer man seg, og kapellet glir perfekt inn i vår tankegang, sier han.

Forandres

Og mens man undrer seg der inne, er lyset gjennom Nupens glass i kontinuerlig forandring:

— Det endrer seg fra time til time, og vil også forandre seg med årstidene. Hver gang man kommer hit er det som å komme inn i et nytt rom, sier rektor Nygaard.

– Bygget er rett og slett levende!

Skolens ledelse planla å belyse kapellet utenfra i mørket, men Nupen ville det annerledes: Det skal lyse innenfra, og skal stå som et glødende kunstverk i natten og sees fra lang avstand.

Kostbart

Tidligere i høst fikk skolen tilført 1200 nybygde kvadratmetre til sine lokaler.

— Men det er kapellet som er blitt det store ekstra, sier direktør Ulland Eriksen.

Så stort at den private skolen, som bygger uten offentlig støtte, håper på ytterligere milde gaver fra sine støttespillere. Av de totale kostnadene på om lag 47 millioner kroner, står kapellet for drøye fem, og selve utsmykningen finansieres av den nevnte Karsten Isachsen pluss enkeltpersoner fra familiene Reme og Mosvold.

— Dette er ikke bare en fantastisk gave til oss, men til hele byens befolkning, sier de to glade skolelederne.

Vi har siden februar fulgt Kjell Nupens arbeid med kapellet. Les reportasjen i lørdagsmagasinet God Helg.