GRIMSTAD: — Mye av årsaken til at vi legger ned er den dårlige økonomien. Næringslivet i Grimstad bidrar så lite i forhold til størrelsen på arrangementet. Det påvirker igjen personalpolitikken. Flere har måttet jobbe hardt i flere år uten de store kompensasjonene, sier leder for booking ved Skral Festival, Stian Tobiassen, til fvn.no.

Hardt arbeid over flere år med et samlet underskudd på 600.000 gjør at gründerne nå velger å legge ned og si at nok er nok. Se bildeserie: Skral Festival i bilder Les også: Eksperter spår festivaldød Ifjor hadde festivalen et underskudd på 350.000 kroner. I år ble underskuddet på 250.000 kroner. - Festivalen har hatt en positiv utvikling, og vi har et budsjett som overhodet ikke er avskrekkende. Det hadde vært fullt mulig å gjennomføre en festivalen, men hvordan håndterer man likviditetsproblemer 352 dager i året når man ikke har aktiv bedrift, spør Tobiassen.

— Når vi er tre eiere som alle er studenter og som i tillegg står ansvarlig for økonomien blir det tøft. Han mener også at bidragene fra kommunene og næringslivet kunne vært bedre. - Hadde vi vært i en situasjon hvor folk nærmest stod i kø fordi de så verdien i festivalen, og hvor man innså at dette er noe man bør ta vare på. Når færre ser verdien i det man gjør, så er det vanskelig å holde trykket, sier Tobiassen. - Vi tenker at det kanskje bare er like greit å gi seg på topp. Fra et par hundre til 13.000 besøkende Med artister som Madrugada, Kent, Sharon Jones & The Dap Kings, Donovan Frankenreiter, Danko Jones og Common på årets festivalplakat, har den lille festivalen med det store hjertet vokst i både størrelse og anseelse. Fra et par hundre deltakere i 2003 til 13.000 besøkende i år. Det som startet som en blanding av kjedsomhet og skaperlyst i en hage i Homborsund for fem år siden vokste seg til noe langt større enn hva som først var intensjonen.

Beslutningen om å legge ned var ikke enkel for de tre ildsjelene bak festivalen å ta.

— Det var en lite god beslutning å ta. Det er det ingen tvil om. Det er hardt å tenke realistisk og tenke rasjonelt når man har levert et bedre og bedre arrangement, og så si at nå er det nok, sier Tobiassen og legger til:

— Vi har skapt noe som betyr noe for veldig mange.

I dag er han lettet og skuffet på samme tid.

— Det er litt vondt og litt godt samtidig. Det er jo et hjertebarn.

Dagen i dag går med til å informere frivillige og media. Hva som venter de forskjellige i fremtiden er for tidlig å si noe om.

Håper på ny festival - Vi er jo venner og vi vil fortsette å ha kontakt som venner. Vi håper vi kan ta til oss noe fruktbart av alt det vi har lært. Jeg håper at forholdene kan ligge bedre til rette, slik at noen andre kan starte en festival i Grimstad.

- Det blir ikke dere altså?

— Sånn som det ser ut nå, så ser det ikke sånn ut, men jeg skal ikke spå for mye om fremtiden, ler Tobiassen. Han forteller at de fleste i vennegjengen nå er ferdig utdannet og har et arbeidsliv å gå til. Selv jobber han som psykolog og har de siste årene fryktet for at arbeidet med festivalen ville gå hardt utover klienter. Ingen perfekt kombinasjon med tanke på yrket. - Det harde arbeidet ville kanskje skapt nye klienter?

— Det er nok noe å ta av dere og, ler Tobiassen.

- Blir det en ny hagefest i år nå som Skral har lagt ned?

— Det har vi ikke tatt stilling til enda, men vi har snakket om ferie, et ukjent begrep for mange. Mange har snakket om ferie det siste året, ler Tobiassen og legger ikke skjul på at festivalen har krevd sitt av tid og energi. - Vi er selvfølgelig veldig fornøyd med kommunen og det som er blitt gjort i det siste, men når noe blir hindret av en del ting vi ikke rår over, må man tenke om man gir mer enn det man får, forklarer Tobiassen. Dermed er det slutt for «den lille festivalen med det store hjertet».