KRISTIANSAND: For hvis du går på Sørlandets Kunstmuseum for å se superprodusenten og musikeren Brian Enos installasjon”77 million paintings for Punkt”, kommer du til å oppleve noe som aldri har vært vist før på norsk jord. En audiovisuell installasjon du kan sitte og se og høre på i 400 år og likevel aldri oppleve det samme. Fra 12 monitorer blir konkrete og abstrakte bilder vist. Disse forandrer seg nesten umerkelig i minst 77 millioner forskjellige varianter, styrt av et dataprogram. Når installasjonen er vist andre steder i verden, har folk blitt sittende i opptil flere timer. Og bildene akkompagneres av spesialskrevet musikk som sklir av gårde i langsomt tempo med klanger og melodier som aldri er påtrengende – bare uendelig avslappende. Saccosekker blir tilgjengelig.

Rafael Toral kommer til å bli helt uforståelig når han åpner konsertene i Agder Teater torsdag. Han lager lydlandskap fullstendig fri for vers, refreng og melodier. Kjennere hevder det skal bli vakkert, men lenger fra Secret Garden blir det neppe mulig å komme. Tenk deg en atonal gjengivelse av lyden av et strømhus! Fysj.

J. Peter Schwalm har jobbet 10 år med Brian Eno, og er heller ikke særlig glad i vers og refreng. Han er minimalist, har jobbet med Laurie Anderson, og bidrar også på det blodferske albumet til Brian Eno og David Byrne, ”Whatever happens, happens today”. . Det kan nok være at rytmen vil groove i tunge house-tradisjoner, omtrent som mye av Nils Petter Molvær. Men ikke ta sjansen, høyst sannsynlig vil harmonier og klanger framstå som helt nye og ukjente. Dessuten skal Sofie Clements kjøre et visuelt show som heller ikke kommer til å ligne noe annet du noen gang har sett. Det kommer til å bli masse rare former og farger, og det vil sikkert se helt vilt ut!

Leafcutter John og Seb Rochford blander folkemusikk og elektronika. Makan. Tenk å besudle tradisjonsmusikk med moderne rytmer og klanger, for ikke å snakke om å bringe folkemusikk inn i elektronikaen. Videre kommentarer er helt overflødige.

Og så denne Jon Hassell. Hvem har hørt om ham? Ekspertene plasserer ham som en nesten like viktig trompetist som Miles Davis, og han har hatt stor innfllytelse på Nils-Petter Molvær og Arve Henriksen. Med seg har han en bassist fra Iran og en fiolinist fra Algerie. Resten kan du nesten tenke deg selv: Arabiske undertoner og overtoner toppet av Hassells vare trompet. Tipper de ikke synger, en gang.

Dette var bare utvalgte eksempler på hva du ikke bør gå på. Men skulle du ikke klare å holde deg unna en av verdens mest unike festivaler for improvisert musikk, vil jeg bare på det sterkeste advare mot Alfarommet. Der kommer en haug av de involverte til å jamme og remixe alt det rare som skjedde på hovedscenen.