Benedicte Meyer Kroneberg er en av de syv nominerte til Sørlandets litteraturpris med debutboka «Ingen skal høre hvor stille det er». Hun stiller i klassen skjønnlitteratur, sammen med Karl Ove Knausgård, Gaute Heivoll og Øystein Hauge. Boka hennes handler om lille Hanna, som vokser opp med en psykisk syk mor, og viser hvordan en utrygg oppvekst kan prege barn.

– Hvorfor bør folk stemme på din bok?

– Oi. Det er et kjempevanskelig spørsmål. Men de bør stemme på boka mi om de lar seg berøre av tematikken. Det er det jeg vil med å skrive – at leserne skal bli berørt. Det er det viktigste for meg.

– Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

– Ja, jeg har lest Gaute Heivolls «Før jeg brenner ned» og Karl Ove Knausgårds «Min kamp» bok fire og fem. Jeg liker dem veldig godt. Jeg liker spesielt godt Heivolls bok, for jeg blir fascinert over hvordan han beskriver hjemstedet sitt. Jeg føler han har en stor omtanke for de menneskene han skildrer. Ellers står jeg på venteliste på Øystein Hauges bok på biblioteket. Jeg vet ikke om jeg kommer til å lese de nominerte sakprosa-bøkene, for jeg leser ikke mye av den sjangeren.

– Hva synes du om denne litteraturprisen?

– Det som er så fint med prisen, er at det er så gode forfattere fra Sørlandet som kan nomineres. Når en ser på listene over hvor mange som faktisk har tilknytning til landsdelen, ser man hvor mange gode forfattere som også kunne blitt nominert.

– Hvordan synes du litteraturen fra Sørlandet står i dag?

– Det er utrolig flott at det er mye bra litteratur fra landsdelen vår nå. Det er stor bredde i sjangerne, og flere yngre gode forfattere viser seg, også dem som ikke er aktuelle i år. Jeg likte for eksempel Mirjam Kristensens «Et rikt liv». Det er tydelig at det er mye som rører seg litterært.

– Hva gjør du nå?

– Nå har jeg akkurat hatt sløyd med klassen min, så jeg sitter og hviler på kontoret mitt. Jeg er ferdig med å undervise for dagen, og er klar for å gå hjem om en halvtime.