KRISTIANSAND: — En dag møtte jeg en strålende fornøyd fyr på vei til banken med ei verktøykasse med en million kroner i. På toppen lå en hammer. Han hadde fått kontant betaling av Buli, forklarte produksjonssjef Rikard Klungland i tingretten tirsdag.

Han var en av fem vitner som forklarte seg på andre dag av straffesaken mot den tidligere Quart-sjefen Ariild Buli. Buli er tiltalt for brudd på blant annet bokføringsloven, regnskapsloven og straffeloven etter at han gikk konkurs med Quartfestivalen sommeren 2009.

TILTALT: Arild Buli er tiltalt for brudd på blant annet bokføringsloven, regnskapsloven og straffeloven etter at han gikk konkurs med Quartfestivalen sommeren 2009. Foto: Tore-Andr Baardsen

På randen av kaos

Manglende innbetalt artistskatt på 2,9 millioner kroner, manglende regnskap og manglende momsregistrering er blant tiltalepunktene. Forklaringene som ble gitt under rettssakens annen dag ga et bilde av en festival på randen av kaos, ledet av en i overkant ambisiøs festivalsjef uten vilje til å lytte til de ansatte.

— Han drev hele skuta. Når jeg skulle booke et band, spurte jeg alltid Arild før jeg bød. Jeg prøvde å endre planen og få ham med på å redusere til tre dagers festival i stedet for fem da jeg skjønte at finansene ikke var som de skulle. Det ville han ikke høre snakk om. Alt skulle være mest mulig stort og fancy. Det var så ille at du kunne skrevet ei bok om det, sa tidligere bookingsjef Trond Åge Nyhus som i dag driver arrangørfirmaet Odderøya Live.

— Skulle bli veldig stort

— Jeg forsøkte å overtale ham til å redusere budsjettet på over 100 millioner kroner. Det var mye som manglet av mennesker og planer, men det hersket en oppfatning av at dette skulle bli veldig stort. Samtidig fikk gruppelederne ingen budsjettrammer å forholde seg til, og det gjorde det veldig vanskelig for oss. På ett tidspunkt truet jeg med å gå av, sa administrasjonssjef Nadia Schatz Fjeldheim.

FRA FEM TIL TRE DAGER: Produksjonssjef Rikard Klungland var en av fem som vitnet i rettssaken mot festivalsjef Arild Buli tirsdag. Foto: Torgeir Eikeland

— Svaret hans var ofte: "Finn ut hva det koster, så snakker vi om det", fortalte produksjonssjef Klungland .

Vanskelig å få tak i

Ifølge de ansatte ville Buli ha kontroll med de fleste avgjørelser, samtidig som han gjerne var vanskelig å få tak i. Det førte til hyppig kø utenfor kontoret hans på Quartbrakka på Odderøya. Hit ble kontanter fraktet i verktøykasser fra de tallrike kassene på festivalområdet for å telles opp på natta.

Det var i en slik situasjon produksjonssjef Klungland dro for å hente sin egen sjef med det han beskriver som et "vennlig tak i øret".

— Jeg gikk ned på lekteren og der satt Arild. Jeg tror han hadde bursdag. Jeg sa "nå kommer du her", og tok ham bokstavelig talt i øret. Det sto to barsjefer på brakka og ventet med verktøykasser som det tøyt penger ut av, forklarte produksjonssjef Klungland.

Tok med seg 40.000 i kontanter

I samme forbindelse skal han på oppfordring fra Buli ha tatt med seg 40.000 kroner i kontanter til baren på lekteren fordi de trengte vekslepenger. Disse ble tatt uten bilag fra kassa på brakka.

— Sånne historier om penger uten bilag kunne jeg fortalt mange av, men det var det som var mantraet til Arild. "Kan du ikke bare", sa han. Og det er det som er er festivaldrift: å få ting til å virke, så jeg ser den biten. Men jeg trodde altså virkelig at det ble ført bilag, sa Klungland. Systemet med å frakte penger i verktøykasser var Bulis påfunn, på tross av ønsket fra de ansatte om å leie profesjonell hjelp til dette.

Gikk måneder uten lønn

Noe som provoserte de ansatte var at man ofte så at leverandører og kreditorer utenfra fikk utbetalt penger, gjerne kontant fra den nattlige opptellingen, mens de lokalt ansatte "sliterne" gikk måneder uten lønn.

— Etter festivalen fikk vi alle en forståelse for at dette ikke gikk, og at Quart ville gå konkurs. Arild var den eneste som ikke forstod dette, sa administrasjonssjef Fjeldheim.

Aktor: Hilde Almåsstø forsøkte å finne ut hvorfor Quart Event AS aldri ble registrert i momsmanntallet. Foto: Tore Andr Baardsen

Regnskapsfører Nina Klepp Andersen fra regnskapsfirmaet ViTo vitnet også tirsdag. Aktor Hilde Almåsstø forsøkte å fritte henne ut om hvorfor Quart Service AS aldri ble registrert i merverdiavgiftsmanntallet, selv om det likevel ble fakturert med moms i dette selskapet. Dette er ett av punktene Buli er tiltalt for.

Søknad ble avvist

— Den første søknaden om momsregistrering fra første krone ble avvist, forklarte Andersen.

Hun opplyste at hun for sent fikk den tilstrekkelige dokumentasjonen fra Quart-organisasjonen for å sende en ny søknad som gjaldt omsetningen etter at grensen på 50.000 omsatte kroner var nådd.

— Det er uansett selve organisasjonens ansvar å sørge for at dette blir registrert, sa Almåsstø.

Quarts økonomiansvarlige Erlend Meberg som også vitnet, støttet henne i dette og forklarte at han flere ganger registrerte at hun purret Buli for dette forholdet.

Husket dårlig

Både Meberg og Klepp Andersen husket dårlig fra det de var med på for tre år siden, og aktor og forsvarer terpet grundig for å få dem til å huske bedre.

Kassaoppgjørene fra mat- og ølsalget ble ifølge flere vitner ikke avstemt, noe som skyldtes personalmangel og manglende kapasitet til å få gjort dette nattestid.

I stedet ble pengene tellet på Quartbrakka uten at dagsoppgjør og avstemming ble gjort. Konsekvensen av dette var ufullstendige kassaoppgjør og brudd på bokføringsloven, som Buli også er tiltalt for.