MANDAL: — Det er jo kunstverk vi er stolte av og som vi gjerne vil vise fram. Nå har folk mulighet til å se hva som i årenes løp er laget, forteller Karin Walberg Klev og Terje Magnussen i Mandal Kunstforening.

Følg FVN Mandal på Facebook!

I helga åpner utstillingen «Dypdykk», nok inspirert av programmet «Dypdykk i arkivet» fra NRK. Helt siden kunstforeningen ble etablert i 1939 har foreningen fått og kjøpt ulike kunstverk. Noen av dem har hengt rundt om på rådhuset, kontorer, museer eller vært lagret.

Vi skulle jo aller helst ønsket at vi hadde et permanent utstillingslokale

— Vi skulle jo aller helst ønsket at vi hadde et permanent utstillingslokale. Men det krever en viss stil og ikke minst gode klimatiske forhold, sier Magnussen.

Vanskelig utvelgelse

Nå er det verken mangel på stil eller klimaforhold når rundt 50 ulike kunstverk nå henger og står på Galleriet i Buen. De er plukket ut av nær 150 ulike verk som kunstforeningen eier.

Kunstforeningen har satt opp disse skilleveggene i gallerirommet for å markere ulike kategorier. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det var ikke lett å bestemme oss for hva vi ville stille ut. Så det ble mange runder for å finne ut av det. Men vi kom til at temaene skulle være form, fiksjon og landskap, forteller Klev.Landskap er for eksempel i høyeste grad maleriet «Skovbillede» som Amaldus Nielsen malte i 1896. Den fikk kunstforeningen da den ble etablert. Ikke mindre stolt er foreningen over selvportrettet de fikk av Gustav Vigeland, også det i 1939. ## I full vigør

Det var Hans Kristian Ziegler som etablerte kunstforeningen før krigen, den kjente kunstneren som i år ville blitt 100 år. Foreningen er i full vigør fortsatt, nå med nærmere 200 medlemmer.

Denne har Kari Åsen laget og heter "Grønn vase". Foto: Jarle R. Martinsen

— Det forteller om en by som følger tradisjonene med alle de berømte kunstnerne Mandal har fostret. De inspirerer mange fortsatt, mener de to. De forteller om godt besøkte utstillinger i årenes løp, mandalittene kommer i hopetall.

Kan bli solgt

Hva som skal skje med alle verkene kunstforeningen eier, er ikke godt å si. Mange kunstforeninger rundt om har solgt sine samlinger, så slik sett er den Mandal Kunstforening fortsatt har i ferd med å bli unik.

Amaldus Nielsens "Skovbillede" fra 1896. Foto: Jarle R. Martinsen

— Vi diskuterer vi også hva vi skal gjøre, uten at vi har kommet til noen konklusjon, sier Magnussen. Utstillingen i Buen skal vare fram til desember.