— Hadde ikke folk kjøpt øl, hadde det ikke blitt noe Sommer på Torvet. Selv om de ikke betaler for å komme inn, er det jo ikke gratis, sier Tom Hugo Hermansen. Han er en av frontfigurene i Radiojam, bandet som har spilt på Sommer på Torvet siden starten i 2008.

I Fædrelandsvennen torsdag går Sørf-sjef Kjetil Nordhus med flere ut mot arrangementet, og hevder at det er feil å oppdra kristiansandspublikummet til at kultur skal være gratis. Odderøya Live-pressetalsmann Vidar Mortensen sier dessuten at han tror de mange gratiskonsertene i Kristiansand har påvirket den konkursrammede festivalens besøkstall.

Feil arrangement

— Jeg forstår frustrasjonen, for jeg har selv arrangert konserter hvor det ikke kommer folk. Men jeg tror ikke det er noen sammenheng mellom at Sommer på Torvet er «gratis», og at andre har dårlige besøkstall. Hvis folk vil ha kjente låter på Torvet i stedet for noe annet må de få lov til det. Det bør være plass til begge deler, og du kan ikke tvinge folk til å spise kneipp hvis de har lyst på loff. Så får man heller jobbe for å få bedre støtteordninger for dem som arrangerer konserter med originalskrevet musikk, sier Hermansen.

Han er heller ikke sikker på at det er inngangspengene som stopper folk i å gå på festival eller konsert.

Trege å få ut

— De hadde fullt besøk på Generalen på tross av Sommer på Torvet. Det er ikke bare artistene, men også settingen som avgjør om det kommer folk. Og sammenlignet med andre byer, har jeg klart inntrykk av at kristiansandere er ekstra trege å få ut av sofaen, sier Hermansen.

— Men de kommer på Sommer på Torvet?

— Javisst. Når det gjelder kvaliteten på arrangementet ser jeg at kulturredaktør Blågestad trekker den i tvil i sin kommentar. Kvalitet er subjektivt. Men jeg tviler på at det er mange musikere i Kristiansand som har flere opptredener bak seg enn det laget vi stiller med på Torvet, sier Hermansen.

Ølsalg

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er ikke betenkt over at noen av byens mest populære kulturtiltak er finansiert gjennom alkoholsalg.

— Vi i KrF er for en restriktiv alkoholpolitikk, men samtidig er ikke dette en forbudt vare. Her er det en gruppe restauranter som har tatt et initiativ, de har skaffet sponsorer og finansierer det med mat og drikke. Det er tydelig at dette er noe mange synes er bra. Artistene får jo betalt for jobben, og det er også mange festivaler som er avhengige av ølsalg for å overleve, sier Kristiansen.

Fin balanse

Kulturstyreleder Randi Haukom (H) synes også Sommer på Torvet er et utmerket tiltak:

-Jeg tror vi har en fin balanse mellom ulike arrangementer i byen. Vi har både gratiskonserter, festivaler og mindre klubbkonserter, sier Haukom. Hun tror ikke Sommer på Torvet ødelegger for andre arrangementer hvor publikum må betale inngang.

— Jeg tror det er viktig å ha konseptet klart slik at folk vil ha det. Så kyniske er jeg redd vi må være. Se for eksempel på Palmesus. De har vært flinke på markedsføring og sponsorarbeid, og det er tydelig at tilbudet treffer publikum, sier Haukom.