— Det virket som folk i denne byen ikke trodde det gikk an å mene noe om en sak dersom den var vedtatt. Dette ville jeg endre på, for byen trenger en bedre debattkultur, sier Randi Berge Wandrup. Det var ved nyttår hun tok fatt på jobben som arrangementsansvarlig ved Kristiansand folkebibliotek. Fire måneder senere kan hun og biblioteksjef Anne Kristin Undlien slå fast at arbeidet har hatt effekt. I årets tre første måneder har det kommet 1986 voksne deltagere til arrangementer ved hovedbiblioteket, noe som er tre ganger så mange som de 660 i samme periode i fjor. Inkluderer man barn er besøkstallene henholdsvis 2440 i år og 896 i fjor.

Randi Berge Wandrup startet jobben rett over nyttår med en fullsatt debatt om den mulige rivingen av gamle Kristiansand teater.

— Jeg mener denne debatten forandret klimaet, for de som stod i bresjen for å hindre riving hadde nærmest gitt opp. Denne debatten engasjerte, og det kom over 150 stykker. Etter dette har motstanderne fått nytt krutt, og de har sannsynligvis vunnet frem, sier Berge Wandrup.

— Og jeg er nesten like stolt over at det kom 110 mennesker for å lytte til poesi da Annabelle Despard gjestet biblioteket. Å være en scene for smal og bredere litteratur er en av våre viktigste oppgaver, sier hun.

Ny lov

— Dette er veldig gledelig, og dessuten helt i tråd med den nye formålsparagrafen i biblioteksloven, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien. I loven som ble revidert i 2013 heter det at «Folkebibliotekene skal være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt».

Biblioteket har også tidligere hatt arrangementsansvarlige, men dette er første gang at dette ansvaret er samlet i en stilling.

Samarbeid

— Vi har ikke fått friske midler til denne stillingen. Den har kommet i stand ved å fordele en rekke andre oppgaver på bibliotekets øvrige ansatte, sier Undlien. Hvis man legger sammen tallene for både hovedbiblioteket og filialene i Vågsbygd og på Hellemyr blir tallene slik for årets tre første måneder: 2733 deltagere til 51 arrangementer som består av workshops, debatter, kurs og forfatterbesøk. I fjor i samme periode kom det 1148 voksne og barn til 28 arrangementer.

Arrangementene skjer i samarbeid med Kristiansand kunsthall som har lokaler i fjerde etasje av biblioteksbygningen på Torvet. Flere av tilstelningene skjer her, og det gjelder også den neste store happeningen, nemlig tildelingen av Sørlandets litteraturpris torsdag kveld.