— Det er en forestilling som utelukkende hyller sangperler fra musikalverdenen. Det er et variert program, og vi er innom 20 musikaler, sier Grjotheim.

Musikalshowet, som han gjør sammen med Jannike Kruse, presenterer låter fra kjente musikaler som "Mamma Mia", "Les Misérables", "Jesus Christ Superstar" og "We Will Rock You". De to turnerte med showet i fjor, og solgte blant annet ut to kvelder på Apotekergaarden i Grimstad.

— Vi satser en del på lokale artister, for å vise hva de står for, og da var Espen et naturlig valg. Dessuten er mye av orkesteret også lokale artister, sier Gunnar Grimstad, leder for Kulturdriftsavdelingen i Kilden.

Espen Grjotheim og Jannike Kruse møttes under arbeidet med "Fame" på Chat Noir. I sommer turnerte de med "Musical Stories". Nå kommer de til Kilden. Foto: Fredrik Gulseth

Møttes på "Fame"Grjotheim har gjort flere musikaler gjennom sin artistkarriere. Han har hatt hovedroller i "Mamma Mia" og "We Will Rock You", samt deltatt i "I blanke messingen" og "Fame". Kruse har vært med i "Fame", "Hair", "Musical Musikal!", i tillegg til å spille i filmen "En ganske snill mann" sammen med blant andre Stellan Skarsgård. Hun hadde også en av hovedrollene i NRK-serien "Hjem", som gikk i 2012 og 2013. — Det er ti år siden vi møttes første gang. Vi har drevet mye med musikaler, og dette er en konsert vi hadde lyst til å lage. Den inneholder mye av det vi har gjort, men også noe som vi ikke har fått gjort ennå, sier Grjotheim.

"Les Miserables"

For Grjotheims del blir fredagens musikalaften begynnelse på et lengre Kilden-forhold. 29. mars er det premiere på storsatsingen "Les Miserables", med Grjotheim i rollen som Jean Valjean.

— Det er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg har vokst opp med den musikalen, og mener det er den beste musikalen som er laget. Den er komplett, med bra musikk og den flotteste historien som er skrevet, sier 37-åringen fra Grimstad.

Denne uka har Grjotheim vært i Stavanger for å være med på orkesterprøver til "Les Miserables". Oppsetningen er et samarbeid mellom Kilden, Rogaland Teater, Sandnes Kulturhus og Festiviteten Konserthus i Haugesund. Foto: Privat

Da Kilden åpnet for to år siden, var Grjotheim med på åpningsshowet og sang et utdrag fra "Les Miserables". Partene har hatt en dialog helt siden da.— Han er en av Norges beste musikalsangere. Han er i eliteklassen. Vi lette også etter en musikalartist som både synger godt, er en god skuespiller og beveger seg bra, sier teatersjef Ingrid Forthun.

Orkesterprøver

Grjotheim har allerede begynt å lese seg opp på manus og noter, og har denne uka vært i Stavanger for å gjøre orkesterprøver sammen med ensemblet som skal spille under oppsetningen på Sandnes kulturhus.

— Jean Valjean er en rolle med høyere alder enn mange av de rollene jeg har spilt tidligere. Det er et stort sprang fra Kristian And til Jean Valjean. Det er en stor utfordring, for det er en mer voksen rolle, med mer kjøtt på beinet, om jeg kan si det slik, sier han.

Artisten legger heller ikke skjul på at det er stas å komme "hjem", og å spille i Kilden.

— Jeg er fra Grimstad, men jeg føler dette som å komme hjem. Det er det nærmeste jeg kommer å spille på hjemmebane. Kilden står fram som et av de flotteste teatrene i Norge, og det har blitt en scene som gjelder, sier Grjotheim.