KRISTIANSAND: — Det ser ut som barinntektene er litt avhengige av program. For eksempel selger komedien nå i januar i bøtter og spann, om jeg kan få bruke et slikt uttrykk. Det betyr at starten på 2013 har vært veldig bra for baromsetningen sammenlignet med 2012, sa stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius i Kildens styremøte mandag.

Der ble styret orientert om det foreløpige regnskapet for oppstartsåret 2012, med et resultat på 207.000 kroner over budsjett.

Dette blir av styret betegnet som særdeles pene tall i et totalbudsjett på snaue 200 millioner kroner, og den verbale applausen formelig tordnet fra styremedlemmene.

— Dette er veldig, veldig godt jobbet av Bentein og Gunnar, sa styreleder Anne Carine Tanum, og mente henholdsvis stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius og administrerende direktør Bentein Baardson. Tanum fulgte opp:

— Det er ekstremt vanskelig å sette opp budsjett i et oppstartsår, og jeg vil gjerne ha det ført til protokoll at jeg synes dette er kjempebra, sa hun henvendt til referent Lossius.

Sistnevnte klødde seg forlegent bak øret og lovte å prøve å få med noen rosende ord som gjaldt ham selv.

Ikke tørst nok

Det er driftsbudsjettet for Kilden som går 207.000 i overskudd, og dette tallet utgjør en liten promille av totalbudsjettet på 199 millioner kroner for 2012. Etter at Tanum og andre styremedlemmer hadde rost administrasjonen, bad de likevel om en gjennomgang av regnskapspunktene som sprikte i forhold til opprinnelig budsjett.

Ett av disse var altså punktet "andre egeninntekter". Her går man 1,7 millioner kroner i minus, og mye av dette skyldes et lite tørst publikum.

— Hadde vi hatt en bedre sommer, hadde nok disse tallene også sett bedre ut, sa økonomisjef Christian Jørgensen, og henviste til det ikke helt optimale utepilsværet i sommeren som gikk.

Det var her Gunnar Thon Lossius pekte på tørsteoppsvinget under vinterens oppsetning av "Den Stundesløse"

— Det er også mye bedre med en halvtimes pause enn bare på tjue minutter, sa styremedlem Nina Ruud.

— Og hvis pausene i to forestillinger kolliderer, er det fort 1700 mennesker i foajeen på en gang. Da blir det lett kø hvis alle skal ha seg et glass, påpekte Bentein Baardson.

For mange med rabatt

Den andre inntektsposten som ikke gikk helt som planlagt var billettinntektene. Tross knallgodt besøk på 205.000 mennesker, betyr ikke dette nødvendigvis inntekter i samsvar. Mange av disse besøkende er for eksempel til arrangementer hvor Kilden Kulturdrift har leid ut lokaler, slik at de ikke gir billettinntekter til andre enn leietagerne. Billettbudsjettet var på snaut 29 millioner kroner, mens regnskapet ser ut til å ende på snaut 26 millioner.

— Mye av dette har med rabattstrukturen å gjøre, sa Gunnar Thon Lossius.

Det vil si at flere publikummere har hatt krav på rabatter enn det man hadde beregnet, og det gjelder både barn og ungdom og honnørrabatt.

— Det er en interessant tendens at vi tjener mer per billett på Holberg ("Den Stundesløse") enn vi ellers har gjort, sa Bentein Baardson.

Det beste for Kildens billettinntekter og baromsetning skulle dermed være å fortsette å satse på burleske folkekomedier med kjente komikere i bærende roller.