Organisasjonen Barnevakten mener foreldre bør være forsiktige med å la fireåringer se den nye, norske familiefilmen som får premiere på fredag, ifølge Aftenposten.

Men de gir tommel opp for fem— og seksåringer i følge med voksne.

Anmeldelse av filmen: Pirat-o-rama i Lama Rama

Mørk og dramatisk

Medietilsynets vedtakom aldersgrense for Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama innebærer at barn ned til fylte fire år kan se filmen sammen med foreldrene.

Begrunnelsen for at filmen ikke fikk fri aldersgrense lød slik: "Enkelte mørke og dramatiske scener gjør at filmen får syvårsgrense".

Redaktør Rune H. Rasmussen i Barnevakten, som gir råd om filmers egnethet overfor barn, så den nye Kaptein Sabeltann-filmen på en pressevisning i Bergen onsdag, og er svært begeistret over kvaliteten på det som er tidenes dyreste norske barnefilmsatsing.

"Et storslått og påkostet eventyr om kongen av de syv hav som byr på frisk sjørøverspenning for barn fra syv år", skriver han i en filmanmeldelse organisasjonen nå legger ut på sinnettside.

Han slår også fast at ambisjonsnivået er løftet "med mål om å oppnå internasjonal suksess".

Les også: Kaptein over innspillingen

Filmen er allerede solgt til over 70 land.

Skrikende aper og slåsskamper

Likevel er han noe skeptisk til at foreldre skal la de aller minste se den, med bakgrunn i at filmen har en del skumle scener, blant annet med en skrikende ape og flere slåsskamper.

- For barn fra syv år er den uproblematisk. Vårt råd er at de som er fem eller seks år ser den med en voksen ved siden av seg. Store grupper med slike barn, fulgt av bare en eller to voksne, kan bli problematisk. Vi fraråder ingen å ta med fireåringer, men mener det bør være opp til foreldrenes skjønn om de vil de yngste se den. Folk bør i alle fall tenke seg godt om, sier han.

Regnet med syvårsgrense hele tiden

Produsent Frederick P. N. Howard i Storm Films frykter ikke at den høye aldersgrensen vil by på problemer rundt omsetningen av kinobilletter.

Filmskaperne ønsket å lage en episk filmversjon av Kaptein Sabeltann, og har tatt ham, sjørøverskuta og mannskapet bokstavelig talt ut på de syv hav. Foto: Storm films

— Aldersgrensen på syv år var ventet, og vi har konkludert med at filmen er egnet for barn fra fire år og oppover. Dette er noe vi har regnet med og tenkt hele tiden. Vi ønsket å lage en spenningsfilm for barn, unge og voksne, og da må man ha scener som skremmer litt og skaper spenning, sier han.

Mange skremt, ingen klager

Ifølge Howard har selskapet gjennomført flere testvisninger av Sabeltann-filmen med ulikt aldersspenn på publikum.

— De minste ble litt skremt av noen scener, men ikke på en slik måte at vi har fått negative tilbakemeldinger. Det er meningen at barna skal se denne filmen litt foran på kinosetet, sier han.

Sabeltanns far: Uproblematisk

Kaptein Sabeltanns opphavsmann, Terje Formoe, er enig i at en stor del av Sabeltann-universets målgruppe har vært barn under syv år. Han har samarbeidet tett med filmens to regissører.

— Vi har laget en film for hele familien, ikke en ren barnefilm, så dette er uproblematisk. De minste barna får heller vente til de fyller fire før de får se den, svarer han.

— Skal man nå bredt kunne vi ikke lage en barnlig barnefilm, legger han til.

Femmer fra Aftenpostens anmelder

Aftenpostens anmelder May Synnøve Rogne kaller filmen "underholdende, morsom, spennende og ikke minst helt spiselig også for voksne" og gir den karakteren fem.

"Selv skeptikerne kan glede seg til et storslått eventyr med Kaptein Sabeltann på de syv hav", skriver hun.

Filmen er regissert av John Andreas Andersen og Lisa Marie Gamlem, basert på et manus av Lars Gudmestad, og har kostet 50 millioner kroner å lage.