Violet Road spilte på Rekordfestivalen i fjor, og kommer tilbake til årets festival. De går på scenen fredag kveld. Foto: Daniel Mikkelsen

For seks, sju år siden fant noen ildsjeler på Hovden ut at stedet trengte en festival. Hva slags, visste de ikke helt. Men så, liksom flytende som ei badeand ned Otra, oppsto ideen om å lage en Rekordfestival der arrangørene satte opp øvelser verden knappest hadde hørt om før — som treklamring - eller folk fant opp en øvelse selv som de ville sette rekord i. Midt oppe i det hele skulle det vartes opp med god musikk og god mat og drikke som kunne nytes i lenestoler, sofaer og hengekøyer utendørs ved Hegni og Hartevatn og med uvær ingen hindring som filosofi nummer tre eller fire.

— Men musikken har mer og mer tatt over. Folk var ikke så lette å få med på aktivitetene. De ville heller kose seg sammen med kjente og ukjente, lytte til god musikk og nyte god mat og drikke utendørs, sier festivalsjef Ingvild Hovden til Fædrelandsvennen.

Andeløp og barfottur

Likevel, om folk vil notere seg en rekord, er det fullt mulig. Arrangørene står klar til å skrive ned krumspringene. Det populære andeløpet ned Otra står fortsatt på programmet, det samme gjør Stand Up Paddle og barfottur i skogen.

— Det er utrolig sunt å gå barføtt i skogen, smiler Ingvild Hovden under strikkelua. Men ta med dere fleece og dynejakker likevel. For det vil bli kaldt om kvelden, minner hun publikum på.

Kjente artister

— Men musikken? Hva har dere å by på i år?

— Vi er så heldige at vi har fått tilbake Violet Road. Da de spilte her i fjor, var det vill begeistring blant publikum. De er fire brødre fra Kåfjord og en vokalist med en stemme du knappest hører maken til. De er at av Norges mest populære band nå. De avslutter fredagskvelden, sier Hovden.

Violet Road spilte på Rekordfestivalen i fjor, og kommer tilbake til årets festival. De går på scenen fredag kveld. Foto: Daniel Mikkelsen

— Publikum. Hvor mange regner dere med vil komme til sammen fredag og lørdag?

— Vi håper på 600. I fjor var det 450, sier billettansvarlig Kirsten Leira.

Fredag spiller også Kirsten Bråten Berg sammen med Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch. Også bandet BonBon fra Tromsø spiller den kvelden.

Støtte fra Norsk Kulturråd

— Hvor stort budsjett har dere?

— Det er på 600.000 kroner. Vi har fått økonomisk støtte både fra Bykle kommune, Aust-Agder Fylkeskommune, lokalt næringsliv og Norsk Kulturråd. Sistnevnte gikk inn med 80.000 kroner. At de støtter oss, ser vi på som et kvalitetsstempel og er veldig oppmuntrende, sier Leira og Hovden.

Honningbarna er siste band på scenen lørdag kveld under Rekordfestivalen som arrangeres på Hovden denne helga. Foto: Stian Andersen

Det er med et så romslig budsjett at Rekordfestivalen også har råd til å hente inn Honningbarna til avslutningskonserten lørdag, samt bandene Orango, Electric Woodland og Lillesand-gruppa Susie & the Spuds.

— Og så har vi en flott dugnadsgjeng på 50 personer som skal sørge for at festivalen skal bli topp. Det er mye bæring - for eksempel av gamle skinnmøbler, utplassering av stoler og bord, oppsetting av gjerder og mattelt med videre, sier Hovden.

Hovden-kebab

— Maten er for øvrig basert på lokale råvarer. Det være seg kjøttet til kebab og quesedilla som i lammepølsene, sier Leira.

Rekordfestivalen avsluttes med tenning av sankthansbålet i Hegni som ikke ble tent i sommer på grunn av skogbrannfaren.

— Den faren er over nå. Dessuten ligger brannstasjonen bare et par, tre steinkast unna bålet, sier festivalsjef Ingvild Hovden.

Rekordfestivalen er en liten festival, men med kvalitet nok til at Norsk Kulturråd støtter den økonomisk. Det gleder billettansvarlig Kirsten Leira (fremst) og festivalsjef Ingvild Hovden. Nå håper de på rekordstort publikum også. Foto: Johs. Bjørkeli