Raylee stilte velvillig opp til all slags filming og opptak fra en tallrik lokalpresse. Foto: Torgeir Eikeland

— Vi hørte mye på Bjørn Eidsvåg hjemme fra jeg var lita, og han har betydd mye både for meg og min mor, forteller Raylee fra Tromøya.

Tv-kjendisen og artisten var ikke i tvil da manageren ringte henne og fortalte om tilbudet fra Kilden: Å spille hovedrollen i musikalen «Skyfri himmel» i Fjæreheia i sommer.

— Jeg måtte si ja, selv om jeg ikke kjente noe til stykket, erkjenner Raylee.

Kilden presenterte onsdag formiddag henne og flere andre av skuespillerne som skal opptre under sommerens utendørsoppsetning i Fjæreheia. Musikalen «Skyfri himmel» er basert på sanger av Bjørn Eidsvåg, og manus er ved Olaug Nilssen.

Himmelen over Fjæreheia onsdag var ikke skyfri, og temperaturen var lav. Etter en stund kom også snøen drivende i skarp vinkel.

Fasadefokus

— «Skyfri himmel» er en av de beste musikalene jeg vet om. Den er norsk og den er bare produsert en gang tidligere, nemlig på Rogaland teater, sa Agder teaters sjef Amalie Nilssen. Hun tror musikalen som problematiserer dobbeltmoral i bedehusmiljø kommer til å passe fint på Sørlandet.

— Der jeg kommer fra er det jækla mye fasadefokus, og jeg går ut fra at det ikke er annerledes her, sa Nilssen som kommer fra Rogaland.

— Rollefiguren min er datteren til det perfekte paret, og på utsiden er alt fryktelig perfekt. Men på innsiden har hun store problemer, sier Raylee.

Selv om hovedrollen var presentert, manglet noen av de andre toppnavnene til sommerens musikal. Sentrale roller skal bekles av folk som Agnes Kittelsen, Jørn Bjørn Fuller-Gee, Anne Ma Usterud og Even Rasmussen var ikke til stede i Fjæreheia.

«Helsefarlig«

Disse hadde annet å gjøre, og dermed slapp de å stille opp på det som av enkelte hutrende skuespillere ble karakterisert som «helsefarlig oppdrag».

En av dem som har lengst erfaring fra Fjæreheia er Ole Geir Feste. For mange år siden startet han karrieren her som spøkelse i «Hamlet».

— Denne gangen skal jeg være ei sidfua bedehusrotte som lukter vafler lang vei. Jeg kjenner godt til de folkane der, sier han.

Ikke helt idiot

Ann Ingrid Fuglestveit Mortensen har rollen som Annas mor som sammen med prest Jørn-Bjørn Fuller-Gee utgjør det perfekte paret.

Alle skuespillerne i castet er rekruttert lokalt, og fra Vennesla kommer operasanger Bjøro Hildebrandt.

— Nå spør folk meg om jeg skal synge Eidsvåg som opera, men jeg er jo ikke heilt idiot, heller, ler han. Hildebrandt har fått rollen som Bendik.

— Han er en outsider som sniker seg inn på bakerste benk. Han er litt rufsete, kanskje litt alkoholisert, men han har et vakkert indre, sier Hildebrandt.

Vennesla

UiA-student William Otto Iversen fra Nesoddtangen er ikke så veldig lokal, men måtte være med fordi:

— Han sang meg fullstendig av banen på audition, sier teatersjef Nilssen.

— Visste dere at Eidsvåg synger om Vennesla i sangen «Skyfri himmel», spør Bjøro Hildebrandt og demonstrerer:

«Det einaste hu ønska seg det va ein solskinnsdag

Skyfri himmel. Ein problemfri time i go'e Vennesla.«