Fam Ekman er en tungvekter innen norsk billedboklitteratur. Hun har vunnet en rekke priser, spesielt for sine illustrasjoner. Ifølge Cappelen forlag har hun laget 17 billedbøker som er karakterisert som barnebøker. I tillegg kommer altså bøker for voksne. Forlaget forteller også at bøkene er populære samleobjekt. Det kan godt tenkes, men da trolig av voksne som setter pris på den høye kunstneriske kvaliteten ved bildene. Disse kunne ha hengt i et hvilket som helst galleri.

Boken handler om en kone som har stått opp med det gale beinet. Deretter blir det bare verre. Kona sender sine to barn til butikken og da kan mye skje. I hvert fall i hodet til en bekymret mor. «Hun tenkte på Byen og alt som var farlig: mopeder og banditter, biler i full fart og brukne ben med gips. Og hun tenkte på Skogen og alt som var farlig: biller med ben og lopper, lus og knott. Og fluesopp!»

Fredag den trettende er et sammensurium av elementer fra eventyr, myter og ikke minst overtro. Stemningen er satt allerede med tittel og omslagsbilde av en svart katt. Dette er en skummel bok og bildene spesielt understreker det. Fam Ekman benytter seg av collageteknikk. Resultatet er særegent. Bildene er stygge, skumle, rare og fantasifulle. De er surrealistiske, ennå mer enn teksten er det. Jeg tror bildene appellerer mer til voksne, som kan kjenne igjen historiske og kunstneriske referanser. For eksempel referansen til 50— og 60-talls møbler som gir boken en nostalgisk tone.

De barna jeg snakket med syntes bildene var rare uten at det pirret nysgjerrigheten. De likte historien, men ikke slutten. Egentlig er det synd fordi historien er spennende nok den. Men med bilder som trolig er for rare eller intellektuelle blir dette først og fremst en bok voksne kan glede seg over.

Cheryl Macdonald

BOK

Fredag den trettende

Tekst og illustrasjoner:

Fam Ekman

Billedbok

Forlag: Cappelen