KRISTIANSAND: – Det meget omdiskuterte sprøyterommet i Oslo ble åpnet 1. februar, og vi er de første som har fått lov til å filme fra innsiden, sier produsent Lars Løge.

Han håper dokumentaren som vises på TV2 i kveld vil bidra til å gi en større forståelse for de narkomanes håpløse situasjon. Oslo har en av Europas verste overdosestatistikker. Den dystre sannheten er at over 6000 mennesker i Norges hovedstad er såkalt injiserende narkomane.

Det nye sprøyterommet er et tilbud som sikrer at de narkomane har et sted hvor de kan sette sine skudd i kontrollerte former, med nytt, sterilt og gratis brukerutstyr. Det er også en sykepleier til stede. Dette for å unngå overdoser og uverdige leveforhold.

Plata ble sprengt

– I denne dokumentaren har vi fulgt tre narkomane i Oslo. Vi har fulgt dem helt siden Plata (ved Oslo S) ble «sprengt» av politiet i fjor. Siden da har de narkomane flydd hvileløst rundt i byen, med politiet i hælene, for å finne en bakgate eller et hospits for å sette neste skudd. Nå er sprøyterommet åpnet, men behovet for hjelp til de narkomane er fortsatt enormt, sier Lars Løge.

Én måned etter at sprøyterommet ble åpnet er kapasiteten allerede sprengt. 200 narkomane er registrert som brukere av rommet. Det er ikke plass til flere.

– Det har vært tøft å lage denne dokumentaren. Å se miljøet fra innsiden gjør inntrykk. Dette er den gruppen mennesker i Norge som kanskje har det verste sykdomsbildet av alle, og mangelen på forståelse og verdighet er betydelig, sier Løge.

I dokumentaren drar Flimmer Film AS paralleller til Vancouver i Canada, verdens «heroinby» nummer én. Ingen annen by har flere sprøytenarkomane. I Vancouver ble det åpnet sprøyterom i 2002, men på de narkomanes egne premisser. Sprøyterommet i Oslo er etablert som følge av en lang politisk prosess, med de konsekvenser det har medført.

Om verdighet

– I Oslo har sprøytrerommet for eksempel åpningstid fra 10 til 16, det er stengt for tunge misbrukere under 18 år, og det er ikke lov med blandingsdoser. Dette skremmer de narkomane vekk. Vi vet blant annet at 95 prosent av de narkomane setter blandingsdoser, sier Løge.

Mange mener at å etablere sprøyterom er synonymt med å gi opp kampen mot narkotika. Lars Løge er ikke enig.

– Dette handler om å gi mennesker et snev av verdighet, sier han.

Produksjonsselskapet til Lars Løge opplever voldsom medvind for tiden. Rett før jul ble poker-dokumentaren «Life´s A Gamble» vist på TV2 med hele 497.000 seere. I april blir poker-filmen tilgjengelig for salg på DVD, og allerede er den å finne i norske utleiehyller.