Knights of the Old Republic var en av fjorårets store overraskelser. Her fikk du et fantastisk rollespill bygget på Star Wars-universet, som til tross for et litt upolert grafisk uttrykk, ga deg mer Star Wars-følelse enn George Lucas har greid å trykke inn i de to siste filmene. Nå er oppfølgeren her, og forventningene innfrir.

Denne gangen spiller du den siste jedien i galaksen. Du våkner opp på et lasteskip på vei mot en gruvekoloni, men uheldigvis viser det seg at du har mistet kontakten med Kraften, og det trofaste lyssverdet er borte. Du treffer en mystisk, gammel dame som tilbyr seg å hjelpe deg med å finne tilbake til den smale sti, og eventyret er i gang.

Det ser dessverre ikke ut til at grafikkmotoren har blitt trimmet noe særlig siden forrige gang. I tillegg henger spillet seg enkelte steder flere sekunder, og når det skjer mye på skjermen samtidig, blir billedfrekvensen kraftig redusert. Et hvilket som helst annet spill ville fått så ørene flagret bare på grunn av dette, men her er det faktisk helt underordnet.

Grunnen er, at som forrige gang, sitter Star Wars-atmosfæren som et velrettet skudd fra en blaster-rifle. Skuespillerne er tipp-topp, og det er tydelig at de som har skrevet historie,n har lest sin Star Wars-bibel. Alt fra de kvasifilosofiske og høytravende dialogene om Kraften til navnene på romskip og duppeditter er nøstet sammen på en glimrende og konsekvent måte, og historien er nytelse å spille gjennom.

Når du omsider finner tilbake til Kraften, kan du velge om du vil basere deg på mørke eller lyse jedikrefter. Hvor god du blir til å bruke hvilken type, avhenger i stor grad av hvordan du oppfører deg. Hvis du for eksempel svarer «Hold kjeft a kjerring, jeg snakket ikke til deg»! når noen henvender seg til deg, vil dette gi deg mørke poeng, men hvis du svarer «Nei sier du det, det hadde jeg ikke tenkt på gitt», vil du få poeng for den lyse siden. Det samme gjelder hvilke oppdrag du tar på deg. Det kan være fristende å drive litt skurkepakkvirksomhet for å dra inn raske erfaringspoeng og penger, men da får de lyse poengene seg en knekk.

Kampsystemet er det samme som i forløperen; når du møter banditter som vil deg til livs, stanser spillet og du kan velge hva slags angrep du vil ta i bruk for å få fienden i bakken. Spiller du på normal vanskelighetsgrad, har du sjelden problemer med å meie ned horder med Sith-skurker, men innimellom kommer det større utfordringer. Også dette føyer seg logisk inn i Star Wars-universet, jediene er tross alt noen rimelig tøffe karer.

The Sith Lords er ikke et spill for piksel-junkier som ler av alt som ser kjipere ut enn Halo 2. Men for rollespillentusiaster som gjerne vil glemme den heller slette jobben George Lucas har gjort med de to siste filmene i Star Wars-serien, er dette en glimrende tur inn i en meget veldreid eventyrverden.

TORE SAND/AFTENPOSTEN/

FÆDRELANDSVENNEN

Frafallen jedi

Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords

Lucasarts

Genre: Rollespill

Alder: 12+

Plattformer: PC, Xbox