Temaet er gammelt: Et eldre menneske som dras tilbake til ungdommens skueplasser for å gjøre bot, eller stille seg ansikt til ansikt med seg selv, kanskje møte en lenge begravd skam, kanskje konfronteres med en sorg eller et traume som lever like under overflaten.

Her utmyntet i en 69-årig, fetert Paris-fotograf, som før en viktig utstilling drar til Marokko.

Han var i en alder av 19 år soldat i Den franske armé, Marokko var den gang en kolonimakt under Frankrike.

Han var en lidenskapelig fototgraf, han ble til og med prisbelønnet for et krigsbilde.

Men ikke bare gjennom fotografering var han en iakttager. Hele hans psyke og holdning til kolonimakten Frankrikes maktmisbruk, var preget av iakttagerens rolle.

Derigjennom kom han til å drepe et menneske, av ren feighet, mener han selv.

Han drar til Marokko 50 år etter han deltok i krigshandlinger der og opplevde makt, maktmisbruk, vold og stupiditet. Han dras tilbake av sin samvittighet, med et dypt ønske om å finne ut hva som egentlig skjedde, og om mulig å få tilgivelse, om å oppleve nåde.

Det er en film av stillferdig styrke og intensitet. Selv om den iblant kan føles for dvelende, med for lange scener, gir filmen, gjennom sin omhyggelighet, sin klokskap og vilje til å se og si det vesentlige, et bevegelig portrett av et plaget menneske, samtidig som den kartlegger et miljø og en situasjon både i dag og for 50 år siden.

Glimrende!

Knut Holt

Le Regard — Blikket:

Norge 2005

Regi og manus: Nour-Eddine Lakhmari

Skuespillere: Jacques Zabor,

Khalid Benchergra, Florian

Cadiou, Abdellah Didane,

Keltoum Hajjami