I denne fjerde romanen om Fandorin er vi tilbake i Moskva, som i den første boken, Vinterdronningen.

Fandorin er blitt 26 år, året er 1882. Fandorin er nå utnevnt til «ansvarlig for spesielle tjenester under Moskvas generalguvenør, prins Dolgorukoj».

En stilling av dunkel substans, må det være lov å hevde.

Etter sitt eventyr i Japan, bringer Fandorin med seg til Moskva en japansk tjener/trener. Han er, utseendemessig, som hentet ut fra klisjélageret til James Bond-filmenes bifigurer. Hans navn er Masa, neppe avledet av det norske verbet å mase.

Samme kveld som Fandorin vender hjem blir general Sobolev, en nasjonalhelt, funnet død. Han har fått tilnavnet «Akilles», etter sin myteomspunnede innsats under kampene på Balkan.

Hjerteinfarkt, fremholdes det. Fandorin er sterkt i tvil. Gjennom nygjerrighet, kløkt, teft og frekkhet, finner han ut at Sobolev har dødd i en kvinnes seng på det samme hotellet Fandorin bebor.

Fandorins teft og kløkt har ringvirkninger. Han tror ikke at saken er så enkel som dét, heller. Han tror at dødsfallet har forgreininger til saker der oppe hvor ørnene beveger seg, der hvor generaler, prinser, tsarer og gale munker ferdes{hellip}

Dette er elegant. Samtidig er der en form for sofistikert lekelyst i bunn. En begavet lyst til å leke med genrer, stil og form. Som den dyreste konjakken!

Knut Holt

BOK

Akilles' død

Forfatter: Boris Akunin

Oversatt fra russisk

av Isak Rogde

Kriminalroman

Forlag: Aschehoug