Først ute var The Darkness onsdag kveld da managementet prøvde å få oss i pressen til å skrive under på at vi ikke skulle videreformidle bilder av konserten uten samtykke fra samme management.

Heldigvis nektet de fleste avisene å etterkomme dette forsøket på å begrense opphavsretten. Her i landet er det lovfestet at det ikke er motivet som eier et bilde, men selvsagt fotografen. Resultatet ble null omtale av konserten i såvel Quart På som Dagbladet og VG.

For Quartfestivalen er det veldig dumt at ingen får lese om hvor vellykket konserten med en av headlinerne eventuelt ble, mens et band som fra før har solgt millioner av plater neppe merker store forskjellen likevel.

I går var det The Pixies management som prøvde seg da de la ned totalt fotoforbud en drøy time før bandet gikk på scenen. Quartfestivalen kunne velge mellom å håndheve forbudet, eller å avlyse konserten.

Det tok ikke så lang tid før samme management trolig skjønte at dette ville bety null omtale i fredagens aviser, og at dette ville være til skade for vertskapet.

I alle fall snudde de på hælen og innvilget fototillatelse fem minutter før konsertstart. Da var det en og annen fotograf som fikk det travelt med å komme seg på plass i Bendiksbukta!

Vi tviler sterkt på at det er bandene selv som har funnet på dette. Høyst sannsynlig stammer forbudet fra et sted høyt oppe i den utenlandske platebransjen hvor en eller annen gnom sitter og tror at kontroll over billed— og lydmateriale er helt avgjørende for selskapets profittmuligheter.

Det gikk bra denne gangen, men den utsolgte torsdagen ble likevel ingen stor dag for Quart. For et møkkavær!

Torgeir Eikeland