«Alvin og gjengen i farta»

Animasjon/Barnefilm

USA 2015

Originaltittel: Alvin & the Chipmunks: The Road Chip

Regi: Walt Becker

Manus: Ross Bagdasarian, Janice Karman, Randi Mayem, Adam Sztykiel

Skuespillere: Jason Lee, Kimberly Williams-Paisley, Tony Hale

Norske stemmer: Stig Henrik Hoff, Espen Sandvik, Christoffer Staib, Erik Skøld

Tillatt for alle

Som de tre foregående filmene har «Alvin og gjengen i farta» klokkertro på at dens hovedkarakterer (i tilfelle du skulle lure: tre syngende og dansende jordrott... — unnskyld! - jordekorn med smurfestemmer) er helt uimotståelig sjarmerende. Men for alle over 6 år blir de snarere så slitsomme at man tar seg i å lure på hvorfor deres husfar Dave (spilt av den vanligvis morsomme Jason Lee fra TV-serien «My Name Is Earl«) ikke har spylt dem ned i do for lenge siden.

Det eneste som føles noen lunde naturlig i denne oppjagede filmen - som skal rekke innom alt fra «Idol»-audition til Mardi Gras-feiring - er integreringen av dataanimasjon med ekte skuespillere. Ellers preges den av kronisk overspill, utenpåklistret sentimentalitet, låter med grufull vokal og replikker som later til å være produsert av en helautomatisk humorgenerator. Den norske dubbingen er i og for seg god, men bidrar på ingen måte til at uttrykket føles mindre kunstig.

Slitne småbarnsforeldre kan sikkert bruke «Alvin og gjengen i farta» til å holde ungene distrahert i én og en halv times tid. Men det blir litt som å gi dem et Happy Meal i stedet for ordentlig middag. Den oppvoksende slekt fortjener egentlig bedre.