«Are you ready for a partysong!? » roper gitarist Steve Lukather før de setter i gang med hiten «Africa», og publikum begynner å koke.

Toto ble startet i 1977 og har hatt suksess med hits som «Hold the Line», «Rosanna» og «Africa». I 2008 ble bandet oppløst men de gjorde comeback i 2010 med en turné til inntekt for Totos tidligere bassist, Mike Porcaro, som hadde blitt diagnostisert med nervesykdommen ALS. Den gangen spilte de på Biri travbane. I år står de på scenen i Ravnedalen foran ca. 3500 publikummere.

Toto tar oss tilbake til 80-tallet fra første stund med majestetiske melodier og synth-riff. Vokalistrollen rullerer mellom vokalisten Joseph Williams, pianisten David Paich og Lukather, som alle klarer seg overraskende bra. Koristene får også vise seg frem til reggaerytmer i sangen «Somewhere Tonight», som gled over i «No Woman, No Cry» av Bob Marley & The Wailers.

Energien til bandet kunne vært høyere, og til tider virker det som de spiller på autopilot. Det samme gjelder publikum som kun viser skikkelig trøkk når de blir oppfordret av bandet. Heldigvis tar energien seg opp utover kvelden, og nesten alle synger med på sangene «Rosanna» og «Stop Loving You».

Mike Porcaro ble hyllet med sangen «Human Nature», som er gjort verdenskjent av Michael Jackson men skrevet av broren, og bandets keybordist, Steve Porcaro. Toto gjorde en fin versjon av sangen, selv om det var noe unødvendig bruk av backingtracks.

Det er ingen tvil at musikerne i Toto er av de beste. Paich briljerer med sine pianoferdigheter, og fremfører et fantastisk solostykke som ender i en duett med Porcaro. Lukather spiller mektige melodier og heftige gitarsoloer som nesten tipper over til for mye av det gode. Bassisten, Nathan East groover under hele konserten, og spiller en fin og melodisk solo i sangen «Georgy Porgy». Simon Phillips spiller polyrytmisk trommesolo over riff fra låten «Heartbreaker» av Led Zeppelin, og selv om han snublet på et slag så er han stødig som et lokomotiv.

«Hold the Line» ble kveldens ekstranummer og sønnen til Mike Porcaro blir med på bass. En unødvendig forandring med tanke på lydbildet, men det skaper ekstra liv på scenen.

Det fantastiske med Toto er evnen til å trekke et publikum bestående av alt fra ungdommer til voksne, de som er musikere og de som kun hører på musikk. Derimot var det nok noen som gikk hjem uten å få tilfredstilt store forventninger.