ROCK

Det nærmeste du kommer. (VME)

Rockepublikummet tok imot John Olav Nilsen & Gjengen med åpne armer for halvannet år siden med «For sant til å være godt». Nå må de bevise og levere for å holde på fansen og lytterne. Det gjør de.

Tekstene og melodiene er gjennomgående ikke så spontane og umiddelbare som sist. «Det nærmeste du kommer» mangler litt av debutalbumets jomfruelige pågangsmot og dens lyst til å skape noe farlig og tøft. Men når du kommer nært nok, når låtene begynner feste seg, blir det klart at dette antakelig også er veldig nært en av årets beste norske plater i 2011. Akkurat slik som det var i 2009. John Olav Nilsen & Gjengen har modnet. Det skulle bare mangle etter å ha spilt drøssevis med konserter land og strand. Kristiansand står på konsertlisten når de drar ut på veien igjen, nemlig 3. mars. Til da bør de fleste låtene sitte bra. Hør bare den fengende «Skrekkfilm», «Hundeår» eller «Svarte sko». Sistnevnte vil garantert bli en konsertfavoritt.

Nilsen og bandet har blitt litt mer ettertenksomme og mer lavmælte. Men selv om denne modningsprosessen er merkbar, har de beholdt sin «sound» og sitt lydbilde. John Olav Nilsen er landets svar på svenske Håkan Hellström. Slik var det sist, slik er det også nå.

Det er bare å dykke ned i den smånifse tekstmaterien om menneskeskjebner med et liv som ikke nødvendigvis varer så lenge. Her er mye svart poesi og mange depressive følelser. Men heldigvis avsluttes albumet med låten «Eg skal leve lenger». Mange av låtene her vil leve lenge. Veldig lenge.