Allerede lenge før han fikk nobelprisen i 2003, var Coetzee en velkjent forfatter. Og en utfordrende forfatter. En som stadig omdefinerer vår gjengse oppfatning av hva vi til enhver tid tar for gitt av allmenne tanker og begreper. Slik forholder det seg også i hans siste roman, Langsom mann.

Coetzee bor nå i Australia, i Adelaide. Og det er i dette landet den ytre handlingen finner sted. Hovedpersonen, Paul Rayment, en mann i 60-årsalderen, en veltrent mann, som liker godt å sykle, får plutselig livet sitt katastrofalt forandret. Han blir påkjørt og får et så ublidt møte med asfalten at det høyre beinet hans må amputeres. En helt ny tilværelse som en «langsom mann» må nå læres og aksepteres. Ingen enkel oppgave for et menneske som har vært vant til full rørlighet. Ingen enkel oppgave for dem som skal hjelpe ham videre. For hjelp trenger han, både fysisk og mentalt, for å kunne tilpasse seg sin nye tilværelse.

Og hjemmehjelperne kommer og går i rask rekkefølge. Helt til Marijana Jokic, innvandrer fra Kroatia, dukker opp. Hun blir etter hvert målet for alle hans drømmer. Han erklærer henne sin kjærlighet, gjør seg til gudfar for hennes sønn, åpner villig lommeboken og gjør sitt ytterste for å annektere hele hennes familie.

Coetzees forrige bok, Elizabeth Costello, var viet en berømt forfatterinne, som for det meste oppholdt seg på internasjonale kongresser og seminarer. Nå dukker hun også opp i denne romanen, nærmest for å hjelpe historien videre. Hun vil ha Paul med som hovedperson i et stort drama som hun planlegger. Men han vegrer seg. Han setter i det hele tatt liten pris på Costellos besøk.

Dermed blir denne boken på sett og vis en roman på mange plan. En bok om et menneske som konfronteres med en rekke fundamentale forandringer i livsløpet sitt, bevegelseshemning, aldring og kjærlighet. Om et menneske som gang på gang oppfordres til å handle og tenke fritt. Og som i så mange av Coetzees bøker, finner vi også i denne boken at godhet alltid har sin pris. Men hva Elisabeth Costello egentlig har for hensikt er ikke helt lett å bli klok på. Er hun bare en romanfigur som føres inn, eller er hun forfatteren som manipulerer sine romanfigurer, som konfronterer og konfronteres av dem. Forfatteren Coetzee gir ikke noe entydig svar.

En utfordrende bok er dette. Men også en ærlig og modig beretning om kjærlighetens uransakelige veier.

Torbjørn Trysnes

BOK

Langsom mann

Forfatter: J.M. Coetzee

Roman

Oversatt av Mona Lange

Forlag: Cappelen