Derav konflikter, og derigjennom vises sosiale skillelinjer, snobbethet og ydmykhet, stolthet og fordommer, løgn og sannhet.

For noen år siden skapte BBC en tv-serie bygd på denne romanen. Og en tv-series lange linjer, omhyggelighet og rytme kler Jane Austens romaner. En tv-serie gir seg tid til å poengtere, den viser sideblikkene, de ørsmå pausene, atmosfærene. Og den får tydeligere frem Jane Austens intelligens og hennes nålespisse, feminint betonede ironi.

Det tekstlige blir ytt rettferdighet i en tv-serie, bildeillustrasjonene blir malt ut med fin pensel, noe det tekstlige fortjener i forbindelse med Jane Austen. Så: Og om en vil eller ikke, tv-serien henger over en som en regnbue. Og sett i lys av den, føles denne helaftens spillefilmen (to timer og sju minutter) for skjematisk, for hastig, i blant kneblet.

Imidlertid: Det forhindrer ikke at filmen har sine enestående stunder og øyeblikk. Der å utheve de treffsikre ballscenene. Pluss skuespillerne: Donald Sutherland som den velmenende, men vaklende faren, Brenda Blethyn som den forpustede, strategisk tenkende moren. Og Keira Knightly som Elizabeth, den nest eldste søsteren. Hun er filmens akse, og Keira Knightly tolker henne med en fot i vårt århundre — frisk, våken, ærlig. Det er mer av vår tids ironi enn av attenhundretallets koketteri i henne.

En elegant film. Men vi våger å antyde: En film som er mer for venninnegjenger enn for menn.

Stolthet og fordomer

England 2005

Regi: Joe Wright

Manus: Deborah Moggach etter Jane Austens roman «Pride and Prejudice»

Skuespillere: Keira Knightly, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Simon Woods