— Vi har en 100 millioner kroners økning i bufferkapital fra samme tidspunkt i 2011, så vi får håpe at det fortsetter i samme tempo, fortalte styreleder Ansgar Gabrielsen under torsdagens styremøte i Cultiva.

Da stiftelsen stengte i desember 2011 var bufferen bare 22 millioner kroner, men bare i år har bufferkapitalen steget fra 65 til 120 millioner kroner.

Forutsigbarhet

— Den langsiktige strategien er at vi skal skaffe oss en ansvarlig bufferkapital. Tanken er at vi skal opp i 200 millioner for å få en stabilitet, legger han til.

Årsaken til deres effektive økning i bufferkapital skyldes at en større andel av stiftelsens 1,5 milliarder kroner nå plasseres i aksjer. Aksjeandelen har bare i år steget fra 18 til 30 prosent, og styret har et langsiktig mål om å komme opp i 40 prosent før Cultiva starter nye tildelinger.

Kanskje 2015?

— Denne stiftelsen er bare halvveis tilbake på et sunt økonomisk spor, sier Gabrielsen.

Så tross gode tall kan ventetiden før Cultiva åpner for ordinær drift fortsatt bli lang.

— Det er umulig å si noe om når dette skjer, siden det handler om aksjer. Men med et gjennomsnittlig estimat kan 2015 være aktuelt, anslår administrerende direktør i stiftelsen, Erling Valvik.