KRISTIANSAND: — Jeg har jobbet som aksjemekler, og vet at fallet kommer plutselig og er smertefullt. Og da ser jeg jo for meg førstesiden i Fædrelandsvennen, sa Kristiansen på fredagens styremøte.

— Derfor bør vi ta en alvorlig diskusjon både hvor stor prosentandel vi skal ha i aksjer og på hvilken mediestrategi vi skal ha, understreket han.

Da den skadeskutte stiftelsen stengte i desember 2011 var bare åtte prosent av kapitalen på 1,4 milliarder plassert i aksjer, og avkastningen var så mikroskopisk at stiftelsen måtte stenge for å bygge opp bufferkapital. For å tjene penger ble det vedtatt at Cultiva skulle gå tungt inn i aksjer.

Pengene yngler

Nå har aksjeandelen steget til 24,5 prosent og pengene yngler i takt med utviklingen på verdens børser. Bufferkapitalen har steget fra 22 til 100 millioner, og dermed er stiftelsen halvveis til målet på 200 millioner.

Cultivas investeringsråd anbefaler å øke aksjeandelen til hele 60 prosent, og Kristiansen var bekymret:

— Vi er ikke tjent med en stiftelse som jager den ekstra krona, når vi vet at nedsiden er så alvorlig, sa han, og så for seg forklaringsproblemene Gabrielsen vil få når media ringer etter et kursras:

— Vel, jeg pleier å håndtere media. Problemet er antakelig minst for meg, kommenterte Gabrielsen som til daglig er seniorrådgiver for samfunnskommunikasjon i kommunikasjonsbyrået Gambit H+K,

Cultivastyret vedtok selv i juni i fjor å øke aksjeandelen til 40 prosent, og på fredagens styremøte forelå det forslag til vedtak om å øke til 50 prosent. Det ble på det sterkeste frarådet av styremedlem Ingrid Stange:

— Jeg mener veldig sterkt at vi ikke bør ha mer enn 40 prosent, sa Stange som har tung erfaring fra finansforvaltning. Sammen med sin mann Ole Jakob Sunde eier hun Norges største private rådgivnings- og forvaltningsselskap, Formuesforvaltning, som driver med langsiktig investering av om lag 40 milliarder kroner for stiftelser og privatpersoner.

Voldsom risikoforskjell

— Det ligger en voldsom risikoforskjell på 40 og 60 prosent. Å gå over 40 prosent er en risikosport en stiftelse ikke bør gjøre, presiserte Stange.

Hun fikk etter hvert tilslutning fra et enstemmig styre som også bestemte at direktør Erling Valvik skal konsultere styret når aksjeandelen går over 30 prosent. Det ble også vedtatt å sitte stille i båten ved et eventuelt kursfall og ikke selge hvis markedet blir svart.

Styremedlem og varaordfører Jørgen Kristiansen fikk for øvrig ingen med seg på å drøfte Cultivas mediestrategi.

— Det vil i så fall være første gang jeg diskuterer mediestrategi med media til stede, og det har jeg ikke tenkt å begynne med, sa Gabrielsen.

Da Cultiva stengte ble det anslått at det ville ta mellom tre og fem år før man kunne komme i ordinær drift igjen, og det er fortsatt uklart nøyaktig når dette kan skje.