KRISTIANSAND : Hvor Kjell Mardon Gunvaldsens skulptur skal endelig plasseres, blir først klart når politikerne får klagen fra hans sønn Gustav til behandling.

Både Venstre og Arbeiderpartiet gjorde i dagens møte i byutviklingsstyret kraftige forsøk på å ro seg bort fra vedtaket som ble fattet 26. april, og som innebærer at stålfontenen ble fjernet fra sin plass øverst i Markens der den har tronet siden 1994. Det formelig plasket i politiske åretak da den ene etter den andre innrømmet at de ikke helt skjønte hva de hadde vært med på å bestemme på sitt forrige møte. Selv en politisk ringrev som tidligere varaordfører Mette Gundersen (Ap) sa hun aldri hadde oppfattet at vedtaket innebar en permanent flytting, men innrømmet at de kunne ha sovet i timen.

Tolketjeneste

Ragnar Evensen Foto: Tore-Andr Baardsen

Teknisk direktør Ragnar Evensen bidro på sin side både til å friske på hukommelsen, og å tolke det som ble bestemt på forrige møte:— Vedtaket innebærer at skulpturen skal flyttes permanent, og forslag om en erstatning ligger i vedtaket, sa han. Han anbefalte politikerne ikke å gjøre noe nytt vedtak nå, men vente til de får klagen fra Gustav Gunvaldsen til behandling. Det er han som forvalter opphavsrettighetene til sin avdøde far, og han har levert en formell klage på kommunens saksgang,

For den ferske Venstrepolitikeren, billedkunstner Cecilie Nissen, var det maktpåliggende å rette opp i uklarhetene, og utenom sakskartet fremmet hun et konkret forslag om at kunstverket må føres tilbake til sin opprinnelige plassering når vedlikeholdsarbeidene i Markens gate er ferdig. "Et eventuelt ønske om å flytte kunstverket permanent må fremmes i egen sak, der det også gjøres en kunstfaglig vurdering og en avklaring med opphavsrettighetshaver" het det i forslaget hennes.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FLYTTET: Onsdag i forrige uke ble Kjell Mardon Gunvaldsens skulptur plassert her på kommunens gartneri på Lund. Foto: Magnus Stedje Fossen

Mangelfull

Hun fikk imidlertid ikke flertall for å realitetsbehandle det, men fikk sterkt støtte både fra Ap og Miljøpartiet De Grønne.

— Jeg kan ikke helt se noe argument for å flytte den annet enn at handelsstanden ønsker det, sa Mette Gundersen.

At saksbehandlingen i forkant av vedtaket hadde vært mangelfull var det imidlertid sterk enighet om.— Jeg føler dette er en sak der vi må ta skylddeling, sa Odd Nordmo (H) og innrømmet at politikerne ikke helt hadde fått med seg hva som lå i saksunderlaget.

— Men administrasjonen kunne ha tydeliggjort hva som egentlig var knyttet til vedtaket, sa han.

— Nå er det snakk om å få rettet opp dette på en ordentlig måte, og jeg vil anbefale at vi ikke gjør noe vedtak i dag, men venter til vi får klagesaken til behandling.

Parksjef Svein Ole Breland tok på vegne av administrasjonen selvkritikk på saksfremstillingen:

— Den var kanskje litt diffus, men det ble presisert at vi ønsket en renovering og finne en annen plassering til skulpturen. Samtidig hadde jeg snakket med sønnen til kunstneren som syntes det var helt feil å flytte den, og det presiserte jeg muntlig for dere i forrige møte, sa han.

Ny vurdering

Verken navnet til Kjell Mardon Gunvaldsen eller historikken omkring skulpturen gikk fram av sakspapirene, og dette ble stekt kritisert av Cecilie Nissen.Nå ligger an til at hele saken får en ny og grundig vurdering, der også kommunens rådgivende kunstutvalg som opprettes i disse dager, får et ord med i laget. Parallelt med klagesaken til Gustav Gunvaldsen, vil parkvesenet utarbeide ulike forslag til altrenativ plassering. Saken skal behandles både i kulturstyret og byutviklingsstyret, og teknisk direktør Ragnar Evensen opplyste at den enten vil foreligge til det siste møtet før sommerferien eller høstens første møte.