KRISTIANSAND: Det var på kulturstyremøte onsdag 6. mars at saken "Tilskudd til korps" ble behandlet. Kulturdirektør Stein Tore Sorthe ønsket på bakgrunn av Kristiansand kommunes nye kulturstrategi, å gjøre tilskuddsordningen til korps til et tydeligere og mer velegnet redskap for en kulturpolitisk satsing.

Vedtaket innebar at budsjettposten på 100.000 kroner ble delt i to. 55.000 ble overført til skolekorpsene, mens de resterende 45.000 ble overført til posten Tilskudd til kunst og kulturformål. Tanken var at voksenkorpsene da må søke aktivitetsstøtte slik andre aktører i kulturlivet gjør.

— Dette vedtaket kom uten at vi visste noe videre om det. Vi har det jo ikke så veldig bra fra før, med tanke på økonomisk støtte, men her forsvant en stor del over natta, sier Torbjørn Henrik Torblå, som er leder i Kristiansand Janitsjar og med i Samarbeidsrådet for Voksenkorps i Kristiansand.

— Vi er for så vidt glad for at 55.000 flyttes over til skolekorpsene. Men, for det er et lite men her, sier Torblå videre.

— Mange av medlemmene i voksenkorpsene gjør en jobb for skolekorpsene, og forhåpentligvis er vi gode forbilder for dem. Og det verste er de 45.000 som føres over til generelle kulturtiltak, sier Torblå, som ikke har stor tro på at voksenkorpsene skal nå fram i søknadsbunken. Tilskudd til kunst- og kulturformål hadde i fjor en pott 800.000 kroner, mens det ble søkt om støtte på totalt 3,68 millioner kroner.

Samarbeidsrådet, som representerer Kristiansand Postorkester, Torridal Janitsjar, Ynglingeforeningens Musikkorps, Agder Brass, Tveit Veterankorps, Tveit Union Musikkorps og Kristiansand Janitsjar, har derfor skrevet et brev til alle bystyregruppene der de ber om å få komme med en kort orientering på et gruppemøte. Der vil de redegjøre for saken og dens konsekvenser for voksenkorpsene.

— Vi føler politikerne bør høre hva vi mener. Og vi har et håp om at de ser hva de har gjort; at de har fattet et vedtak på et grunnlag som ikke var godt nok, sier Torblå.

I brevet skriver de også at voksenkorpsene hadde et dialogmøte med kulturdirektøren og hans stab 3. april. Torblå mener det der kom fram at Sorthe og staben ikke kjente til voksenkorpsenes arbeid og betydning for skolekorpsene.

— Vi har fått svar fra et par av gruppemøtene, og begynner mandag å snakke med dem, sier Torblå, som også har et forslag til å endre støtten for voksenkorpsene.

— Vi ønsker at det skal være en dirigentstøtte i stedet for støtte per medlem. Men vi vil gjerne diskutere på forhånd, og ikke høre om det etterpå, avslutter han.