DETALJERT: "Dandeline Seeds" heter denne konstruksjonen, produsert av Kristensen og Kondrats til Jelgava Internasjonale isskulpturfestival 2012. Foto: Elisabeth Kristensen

KRISTIANSAND: — Vi kommer til å stenge av et lite område, hvor vi plasserer ti isblokker som skal bygges opp til to murer av is og deretter formes til to større skulpturer, forteller Kristensen.

Skulpturene vil uten tvil bli et blikkfang for forbipasserende. Alle som ønsker å se på nært hold hvordan en isskulptur blir til, er velkomne til å betrakte Kristensen og hennes medhjelper, latviske Sandis Kondrats, når de går løs på isen. Arbeidet vil pågå fra i morgen og frem til lørdag. Arbeidstempoet bestemmes mye av temperaturen i luften.

— Hvis det er kaldt, kan vi lage deler av isen og deretter lime dem på hverandre litt på samme måten som man limer sammen for eksempel leire. Er det veldig mildt, kan det skje at detaljene fort smelter bort, men vi satser på skulpturene vil leve i rundt 14 dager. Jeg tror mange vil bli overrasket over hvor lenge de faktisk holder, forteller kunstneren.

Spesielle redskaper

Det vil jobbes på dagtid og trolig også noe utover kveldene fra tirsdag til lørdag. Verktøyet som brukes er alt fra motorsag, japanske håndsager, hjemmelagde spikerbrett, vinkelslipere og fruktkniver. Alle er redskaper som Kristensen gjennom lang tids arbeid og studier har klart å erverve seg via proffe isskulptører i Russland og USA, der denne kunstformen har en mye sterkere tradisjon enn i Norge.

Kristensen selv har gått i lære hos Frosti Art Baltic i Riga, og bidratt på flere store isskulpturfestivaler der.

— Det er en stor ære å få ta del i denne kunnskapen, da mange av kunstnerne og produsentene i Europa holder kortene sine tett til brystet. Selv de vanligste håndverktøy for isarbeid er ikke i salg, forteller hun.

Målet med å produsere isskulpturene på Torvet er å introdusere denne utsmykningsformen for det norske publikum. I november i fjor mottok Kristensen et Art Start-stipend fra Innovasjon Norge og Vest-Agder fylkeskommune, og nå ønsker hun å starte en egen isskulpturforretning som spesialiserer seg på levering av utsmykningsarbeider i Kristiansand.

Gammel tradisjon

Mange av faghemmelighetene med isproduksjon har gått tapt, men Kristensen puster nå liv i den gamle tradisjonen og bringer den tilbake til Norge. Hun er også i ferd med å utvikle sin egen teknikk, hvor hun kombinerer gammel Sovjet-teknikk og håndverktøy med moderne amerikanske skulptureringsteknikker med elektrisk verktøy.

— Skulpturene skal inneholde et utvalg av muligheter og teknikker for isskulpturering og blir på en måte å betrakte som materialprøver, sier Kristensen.

Hun vil også fortsette med flere isskulpturer i uken etter, altså i vinterferieuka. Da er det mindre skulpturer som skal produseres og plasseres på forskjellige steder i byrommet etter hvert som de blir ferdige.