PÅ GÅRDEN: Knut André Pedersen instruer Ole Tobias Eiken (f.v.) som spiller Asbjørn, Vetle Kleveland som spiller Toralf og Malin Telhaug som spiller Aslaug før en scene hjemme på Skogly gård i Eiken. Bak ses Vegard Landsverk og Adrian Dar som er med i filmcrewet til Pedersen. Foto: Longshot Film

KRISTIANSAND:Planen nå er å få videreutviklet manuset til spillefilmen utover våren og sommeren. Vi ønsker å ta med piloten til filmfestivalen i Haugesund i august, for å se etter samarbeidspartnere der , sier produsent og regissør Knut André Pedersen.

Sørlendingen, som har laget piloten sammen med prosjektansvarlig Ulrikke Tveiten Benestad, håper nemlig å knytte til seg noen større produsenter som kan ta krigsfilmen videre til ferdig spillefilm. De to håper dette kan bli en storfilm, og har tanker om et budsjett på nærmere 30 millioner kroner, omtrent halvparten av det suksessen "Max Manus" hadde. Pedersen og Tveiten Benestad håper også at personer og selskaper på Sørlandet kan være interessert i filmen.

— Vi er avhengige av at næringsliv og privatpersoner stiller opp om det skal være mulig å legge denne produksjonen til Sørlandet. Og den hører hjemme her, det er en del av vår historie, sier Pedersen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TORTUR: Her instruerer produsent og regissør Knut André Pedersen Jan Ø. Fjeldal, som spiller Pål Eiken, under en scene på Arkivet. Til høyre står Even Ruud, som spiller Ole Wehus. Foran sitter Adrian Dar og Vegard Landsverk, som er med i Pedersens filmcrew. Foto: Longshot Film

Søker manusstøtte hos Sørnorsk

Midt i mars kunne Kirsten Bonnén Rask, leder ved Sørnorsk filmsenter, gledelig opplyse om at manusforfattere i Kristiansand kunne søke om støtte, etter at senteret hadde fått overført lovede midler fra Cultiva.

— Det er naturlig for oss å prate med Kirsten, sier Pedersen.

Med den danske filmsenterlederen kan ikke garantere støtte til krigsfilmen.

Det er vanskelig å uttale seg om det. Det er flott at de satser, og jeg vil hjelpe dem i den utstrekning jeg kan. Men jeg vil prioritere de prosjekter jeg vet vi kan få realisert her nede, og dette prosjektet kan bli for stort for oss , sier Bonnén Rask.

Om motstandskamp i Eiken

"Sjøhatter og engelskmenn" er en film basert på Toralf Tveitens bok "Mellom sjøhattar og engelskmenn", der han skriver om sine minner fra barndommen midt i motstandskampen i Eiken under krigen. Det var onkelen, Pål Eiken, som hadde tatt initiativ til motstandskampen i Eiken. Tveiten, som er bestefaren til prosjektansvarlig Tveiten Benestad, opplevde dramatikken på nært hold, og ble selv brukt som sendebud enkelte ganger.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HOVEDROLLE: Vetle Kleveland spiller rollen som Toralf Tveiten. Han har tidligere spilt i kortfilmen «Bla», samt at han har hatt rollen som Benjamin i «...like til Betlehem». Denne scenen er filmet på Skogly gård i Eiken i Hægebostad. Foto: Longshot Film

I slutten av januar ble piloten spilt inn. To dager ble tilbrakt i Eiken, samt en dag ved Kjerrane og på Arkivet i Kristiansand.

Vi bestemte oss for å filme piloten der det faktisk hadde skjedd. Vi opplevde to årstider på tre dager, med snø og vinter i Eiken og vår i Kristiansand, så det passet veldig greit , sier Pedersen.

Viste piloten for Tveiten

Mandag i forrige uke ble den drøye syv minutter lange piloten vist for filmbransjen, under Sørnorsk filmsenter og Cinematekets arrangement "Ny film – film på vei". I salen satt også Toralf Tveiten.

Han satte pris på det han så. Det er greit for oss å vite at vi ikke er helt på jordet, for vi ønsker at det skal se autentisk ut , sier Pedersen.

Med piloten ønsker vi å vise noen scener som skal etablere karakterene og settingen i filmen. Siste del av piloten kan virke som en trailer for filmen , avslutter filmskaperen.

STOR STAB: Regissør og produsent Knut André Pedersen har sine faste medhjelpere, som han har brukt på sine tidligere produksjoner. Her ser vi fra venstre bomoperatør Anders Haave, fotograf Adrian Dar, produksjonsdesigner Jarle Furuborg (med ryggen til), skuespillerne Jan Ø. Fjeldal og Dag Hagen og Pedersen selv. Bildet er tatt under opptak ved Kjerrane i Kristiansand. Foto: Longshot Film