KRISTIANSAND: Anne Hamre har over 30 års erfaring i norsk film, blant annet fra "Orions belte" , "Farlig Farvann" , "Kautokeino-opprøret" og "Max Manus" .

— Da produsent Odd Hynnekleiv fikk vite at jeg hadde varslet, og at Sverre Pedersen hadde vært på settet, fikk jeg sparken forrige helg, sier Hamre til fvn.no.

- Ikke signert

Sverre Pedersen er leder i Norsk filmforbund, som er fagforeningen for filmarbeidere.

Hamre forteller at hun hadde strevd i uker og måneder med møter og diskusjon for å få fram et forslag til en arbeidskontrakt, som egentlig skulle være klar før filminnspillingen begynte i vinter. Til slutt fikk hun det, men den var ikke signert av begge parter.

— Begrunnelsen for oppsigelsen skal være at hun ikke hadde returnert arbeidskontrakten i underskrevet stand. Men hun ønsket å diskutere to punkter i kontrakten, en diskusjon hun aldri fikk gjennomført fordi ledelsen i filmen ikke var tilgjengelig, sier Pedersen.

— Hva føler du om oppsigelsen?

— Jeg er egentlig lettet, men den er klart usaklig, sier Hamre.

— Hvorfor er du lettet?

— Det ligger i kortene med alt som har skjedd, sier hun.

- Ikke sagt henne opp

Pedersen støtter henne i at oppsigelsen er usaklig, og dette kommer trolig til å bli en arbeidsrettsstvist. For Hynnekleiv sier dette:

— Jeg har ikke sagt henne opp. Jeg har annullert kontrakten. Den kom aldri tilbake i undertegnet stand, og da måtte jeg som produsent finne en annen løsning, sier produsent Odd Hynnekleiv.

Dermed mener han at hun aldri har vært ansatt, formelt sett, og dermed kan hun heller ikke sies opp. Han mener hun fikk kontrakten satt opp nøyaktig som hun ville, og likevel undertegnet hun ikke.

— Så må jeg si at Sverre Pedersen er i sin fulle rett som fagforeningsleder til å kjempe en sak for sitt medlem Anne Hamre. Men jeg mener han opptrer så uryddig at han er en dårlig pr-mann for sin egen fagforening, sier Hynnekleiv.

Hemmelig rapport

Han peker på at Pedersen ikke har kontaktet ham om saken, og bare har snakket med ett menneske på filmsettet utenom Hamre.

— Jeg var tilgjengelig hele torsdagen, men hørte ingenting fra Pedersen, sier Hynnekleiv.

Pedersen skal ha laget en hemmelig rapport, som er overlevert Norsk filminstitutt. På bakgrunn av den ble det innkalt til krisemøte med selskapet Penelopefilm, som er produksjonsselskapet bak barnefilmen Yohan, i forrige uke.

— Der måtte vi forsvare og forklare oss om alle påstandene fra Hamre og Pedersen, noe som for så vidt gikk greit, men dette er en uryddig måte å drive fagforeningspolitikk, sier Hynnekleiv, som sier han har fått tak i den hemmelige rapporten.

Ivar Køhn i Norsk Filminstitutt fremstiller det overfor fvn.no som om møtet med Hynnekleiv var et normalt prosedyremøte som ledd i forvaltningsansvaret instituttet har når det er bevilget 8,6 millioner kroner.

— Vi hadde møte med Odd i forrige uke. Det var et helt normalt møte med produsenten, og alle filmer får besøk på sett, sier Køhn.