Advokatfirmaet Simonsens kamp for å få utlevert personopplysninger i sin jakt på «Max Manus»-piraten har skapt reaksjoner. Yngve Eide fra Bergen er blant dem som mener personvernet står i fare, og som en motreaksjon har han nå bedt om å få overvåke overvåkerne.

— Dette er først og fremst et forsøk på få øynene opp hos folk, og skape debatt, sier Eide.

Brev til Storberget

Han har sendt et formelt brev til Datatilsynet, Post- og teletilsynet og en rekke norske politikere, deriblant justisminister Knut Storberget, skriver ITavisen. Der ber han om tillatelse til å overvåke og logge nettbruken til advokatfirmaet, dets ansatte og familier samt samarbeidspartnere.

— Det er ikke ment som en formell søknad. Jeg ønsker å belyse at jeg synes dette er ganske skremmende. Det er politiets oppgave å etterforske mistanke om lovbrudd. Jeg håper ikke vi får et Norge der private aktører, enten det er en mektig platebransje eller andre, får lov til å ta over politiets oppgaver, sier Eide.

Bakgrunnen for saken er den piratkopierte versjonen av storfilmen «Max Manus» som allerede to uker etter kinopremieren lå ute på nettet. Ettersom politiet ikke vil prioritere saken, ønsker produsentene å gå til sivil sak mot piraten.

Snuoperasjon og hemmelighold

Men da må de vite hvem vedkommende er. Tidligere har identiteten til mulige pirater kun blitt gitt til politiet.

Post- og teletilsynet bestemte overraskende at bredbåndsleverandøren Lyse skulle se bort fra tidligere praksis og gi fra seg identiteten til advokatfirmaet Simonsen, som representerer norsk filmbransje. Da Lyse nektet, havnet saken i Stavanger tingrett.

For en måned siden ble det bestemt om Lyse må røpe identiteten, men avgjørelsen - som regnes som prinsipielt svært viktig - blir holdt hemmelig. Saken er anket, men også anken er hemmelig. Advokatfirmaet har tidligere fått en midlertidig konsesjon til å overvåke norsk fildeling.

Avgjørelsen blir heftig diskutert på Twitter under hashtagen #krevsvar.

- Ikke en kamp for piratene

Eide mener det er spesielt skummelt at private aktører får overta politiets oppgaver fordi sistnevnte ikke har kapasitet.

— Hva skjer når det kommer en annen mektig interessegruppe som føler at politiet ikke jobber nok for dem? Hvem skal ordne opp i alle de andre sakene politiet henlegger? Jeg frykter dette kan skape presedens for hva private aktører kan gjøre, sier Eide.

Samtidig har han forståelse for musikk- og platebransjens utgangspunkt.

— Tyveri er aldri greit, men dette er ikke en kamp for piratene. Jeg ser på dette fra personvernets side, sier Eide.

Svarene fra Datatilsynet og fra Post- og teletilsynet har han publisert på bloggen sin. Datatilsynet skriver at de oppfatter søknaden «som et bidrag til å få oss enda mer på banen i debatten» og lover å ta med innspillet hans videre.

Advokatfirmaet Simonsen har ikke besvart våre henvendelser.