Regissør Bobbie Peers, komponist Nicholas Sillitoe, sanger/musiker Anne Marie Almedal og lyddesigner Hugo Ekornes sitter i en stupmørk kinosal på "Filmparken" på Jar i Bærum. De går gjennom hele filmen bit for bit, passer på at alle replikker er i sync, at alle replikker sies tydelig nok, og at all musikk og lyddesign passer inn akkurat der det skal. På en time har de rukket gjennom et par minutter film. Foto: Siv Dolmen

— "Dirk Ohm" er definitivt en festivalfilm, og jeg ser fram til å reise på festivaler med filmen, sier Nicholas Sillitoe.

Og puster lettet ut.

For han er sliten nå. Den kristiansandsbosatte britiske komponisten har de fire siste månedene jobbet lange dager i studioet sitt på Lumber i Vågsbygd med musikken til den filmen "Dirk Ohm". De to siste ukene har Sillitoe vært i Bærum for å mikse filmen ferdig lydmessig.

— Alle er utslått nå, og slitne. Det har vært en krevende prosess, sier Sillitoe.

- Et stjernegalleri

"Dirk Ohm" er basert på historien om en tysk magiker som på mystisk vis forsvant under et norgesbesøk i 2003. Filmen handler om tyskerens siste dager i den lille bygda.

Regissør Bobbie Peers, komponist Nicholas Sillitoe, sanger/musiker Anne Marie Almedal og lyddesigner Hugo Ekornes sitter i en stupmørk kinosal på "Filmparken" på Jar i Bærum. De går gjennom hele filmen bit for bit, passer på at alle replikker er i sync, at alle replikker sies tydelig nok, og at all musikk og lyddesign passer inn akkurat der det skal. På en time har de rukket gjennom et par minutter film. Foto: Siv Dolmen

— Jeg hadde hørt om filmen gjennom NFI, men hadde aldri trodd jeg skulle få jobbe med den. Det var et stjernegalleri, sier komponisten.

Filmen er et norsk-tysk samarbeid. Norske Mer Film ("Jeg er din") er produsenter, mens tyske Neue Road Movies, som ble etablert av den Oscar-nominerte tyske stjerneregissøren Wim Wenders, er co-produsenter. Tyske August Diehl, som har vært med i Quentin Tarantinos "Inglorious Basterds" og Oscar-vinneren "Falskmyntnerne i Sachsenhausen", spiller Dirk Ohm. Regissør er Bobbie Peers, som vant gullpalmen for "Sniffer" i 2006, og manus er ved Bjørn Olaf Johannessen ("Everything Will Be Fine"). Hugo Ekornes er lyddesigner.

Ble anbefalt

— Jeg er heldig. Jeg jobbet med Bjørn Olaf på kortfilmen "Kjøter", og med Hugo på tv-serien "Torpedo". Mye i denne bransjen kommer fra å bli anbefalt, og både Hugo og Bjørn Olaf ville ha meg med på laget, sier Sillitoe.

Bobbie Peers er regissør. Rogalendingen vant Norges første gullpalme, da kortfilmen "Sniffer" gikk til topps i Cannes i 2006. Foto: Siv Dolmen

— Jeg har sett en del av filmene han har laget musikk til tidligere. Nicholas er flink til å sette stemningen i filmen, uten at musikken tar over. Jeg er litt forsiktig i min regi, og liker ikke når musikken forteller det bildene skal fortelle. Nicholas er modig nok til å la musikken ligge i bakgrunnen, sier regissør Peers, som håper filmen kan få premiere på en av de store filmfestivalene til sommeren eller høsten.- Dette er ikke en kommersiell film som vil få "Max Manus"-salgstall, men en film med kunstnerisk høyt ambisjonsnivå. Den trenger nok et kvalitetsstempel fra utlandet for å gå godt på kino i Norge, sier Peers.

Internasjonalt springbrett

Sillitoe har laget absolutt alt av musikk som brukes i filmen, og musikken er en viktig del i filmen. Regissøren mener sørlendingen har satt sitt preg på sluttproduktet, og Sillitoe selv håper filmen kan bli et springbrett til flere filmjobber.

— Den må nok vinne priser for at jeg skal bli lagt merke til, men jeg tror jeg har begynt å skape meg et navn i filmindustrien. Jeg har i hvert fall lagt hjerte og sjel i denne produksjonen, sier han.

— Jeg tror Nicholas vil bli lagt godt merke til, for han har tatt noen dristige valg. De som ikke har fått øynene opp for ham, vil gjøre det nå, også internasjonalt, sier Peers.

- Bruker alltid stemmen hennes

Nicholas Sillitoe lager sjelden musikk uten at kona Anne Marie Almedal er med.

— Jeg bruker alltid stemmen hennes. Den er som et instrument i mine lydspor, sier Sillitoe.

Nicholas Sillitoe har tatt med kona Anne Marie Almedal i arbeidet med musikken til "Dirk Ohm". - Ennio Morricone (italiensk komponist, red.anm.) er et forbilde for meg. Han brukte alltid kvinnestemmer i sin musikk, sier Sillitoe. Foto: Siv Dolmen

Da den britiske sørlendingen ble hyret inn som komponist til "Dirk Ohm", ble kona Anne Marie Almedal med på prosessen. Hun annonserte en pause fra artistlivet i fjor, etter å ha gitt ut tre plater med ektemannen Sillitoe som produsent.

— Jeg har alltid gjort filmmusikk som et sideprosjekt til musikklivet, og jeg er glad for at Anne Marie kan være en del av dette prosjektet. Hun legger sitt avtrykk på musikken, sier han.

Sillitoe har brukt flere lokale artister i filmprosjektet. Kenneth Silden, Sebastian Gruchot, Kjetil Grande og Andrew Wilder er alle involvert.

"Ghostwriter"

"Dirk Ohm" er ikke det første store filmprosjektet Sillitoe lager musikk til. Spillefilmene "En folkefiende" og "5 løgner", flere kortfilmer og en del tv-serier står på cven. Men komponisten har gjort mer enn det. Han er nemlig en såkalt "ghostwriter", eller skyggeforfatter, som er en som skriver tekst eller musikk som andre fremfører eller utgir under eget navn. Sillitoe har gjort det ved flere anledninger, stort sett for britiske produksjoner.

— Det er kanskje litt ulovlig, men det er slik det fungerer, sier Nicholas Sillitoe om den utbredte aktiviteten.

Nicholas Sillitoe under miksing av "Dirk Ohm" i Filmparken i Bærum, sammen med lydansvarlig Hugo Ekornes. Foto: Siv Dolmen

— Det er sånn man klatrer på karrierestigen, både i Hollywood og i den britiske film- og tv-bransjen. Det er måten å gjøre det på, og det betaler godt, sier komponisten.

Sillitoe har blant annet laget musikken til en populær, britisk tv-serie, som ble sendt på norsk tv i fjor. Men navnet på serien får han ikke avsløre.

— Jeg har fått jobbe med en ekstremt kjent filmkomponist, men kan ikke si navnet. Sånn er det bare, sier briten.