Aksel Lund Svindal er portrettert i TV 2-serien "Vinnerskalle". Første episode ble sendt 20. januar. Foto: Giovanni Auletta

Mandag hadde TV 2 premiere på dokumentaren "Vinnerskalle", en portrettdokumentar om Aksel Lund Svindal. Den ble ferdigstilt i Kristiansand.

— Vi fikk tilsendt flere hundre timer med opptak, forteller Steffan Strandberg.

Portrettdokumentar

Sammen med Dan Korneli driver han produksjonsselskapet Thelmax på Odderøya. De er akkurat ferdige med klippingen av "Vinnerskalle".

I sommer fulgte et tv-team Aksel Lund Svindal rundt om i verden i over tre måneder. Thelmax fikk et grovskrevet manus fra produksjonsselskapet Globus Media, som har hatt hovedregi på prosjektet. På Odderøya har hundrevis av timer med opptak blitt til tre episoder som vises i oppløpet til OL i Sotsji.

— Det er et portrett av Norges desidert mest kjente idrettspersonlighet, dersom du ser bort fra Magnus Carlsen og sjakk. Vi følger Svindal fra barndommen til hans største idrettsprestasjoner. Oppturer og nedturer. Noe av det vi fokuserer på er at han ble stygt skadet i Beaver Creek i Canada. Året etter vant han i samme bakke, forteller Strandberg.

- Enorm selvdisiplin

Hverken Strandberg eller Korneli har truffet alpinstjernen, men føler begge at de kjenner ham etter å ha så mange timer med opptak.

— Han virker som en hyggelig og streit fyr. Jeg skjønner hvorfor alle liker ham, sier Dan Korneli.

— Han er ekstremt selvanalytisk og har en enorm selvdisiplin. Det er fascinerende, legger Strandberg til.

— Må dere være interesserte i sport for å gjøre dette?

— Nei, men som historieforteller må du kunne litt om alt. Du må være interessert i mennesker, og hva som driver dem, svarer Strandberg.

Ny serie i april

Det er Korneli som har hatt hovedansvaret for klippingen. Hovedutfordringen er å få til en sammenhengende historie:

— Du går hele tiden og tenker på hvordan du skal få fortalt historien best mulig. Nå har vi ikke filmet selv, og da kan det være litt ekstra vanskelig, forteller han.

De to dokumentaristene setter pris på å gjøre ulike prosjekter. I april får vi se enda en av deres co-produksjoner på TV 2, "De utvalgte". Det er kanalens storsatsing i forbindelse med Grunnlovsjubileet, og handler om 12 etterkommere av Eidsvollsmennene.

Norgesportrett

— Vi har reist rundt i Norge for å lage portretter av etterkommere. Vi har vært på Lista hos en bonde, til en selvforsynt familie på øy, utenfor en øy, utenfor øya Hitra i Trøndelag. Det blir som et portrett av Norge i dag, representert med tolv ulike personer, forteller Strandberg.

Thelmax har allerede planer for to nye tv-serier, og et nytt samarbeid med Globus Media, men det kan de ikke snakke om ennå. Strandberg og Korneli var også involvert i portrettdokumentaren "Sirkus Northug". Sørnorsk filmsenter har støttet de tre tv-seriene.