Utstillingen "Ytring finner sted" åpnet i Kristiansand Kunsthall 17. mai, og er en del av Grunnlovsjubileet. Her er et utdrag fra prosjektet Tangen Kultur Doko, der elever ved Tangen vgs har bidratt i ti år og som er en del av utstillingen. Foto: Kjetil Samuelsen
Fotograf Sidsel Jørgensen signerer et eksemplar av boka som er laget til utstillingen. Bak ser vi veggen "Mosaikk". som viser et utvalg av bildene Tangen-elevene har tatt gjennom de ti årene. Foto: Kjetil Samuelsen
Fotograf Sidsel Jørgensen under åpningen av utstillingen "Ytring finner sted". Gassballongen illustrerer godt at åpningen var lagt til 17. mai. Foto: Kjetil Samuelsen
Publikum studerer den store veggen med tittelen "Mosaikk". Den viser et utvalg av bildene Tangen-elevene har tatt gjennom de ti årene. Foto: Kjetil Samuelsen
Fotograf Sidsel Jørgensen takker de to søstrene Idun (t.v.) og Kristina Ulset, som i ti år har latt Jørgensen dokumentere deres bruk av Kristiansands kulturliv som en del av prosjektet. Foto: Kjetil Samuelsen

— Det er gøy å ha åpningen på 17. mai. Her er det ytringer av alle slag. Det er en hyllest til demokratiet, sier Sidsel Jørgensen til Fædrelandsvennen.

På nasjonaldagen åpnet fotokunstnerens utstilling «Ytring finner sted», som er en del av grunnlovsjubileet, i Kristiansand Kunsthall.

— Så mange bunadskledde og festpyntede mennesker er det sjelden vi har på våre åpninger. Jeg er stolt over å kunne vise dem en slik utstilling, sier en strålende fornøyd Cecilie Nissen, daglig leder og kunstnerisk leder i Kristiansand Kunsthall.

— Jeg er litt lettet. Og jeg får litt abstinenser. Jeg føler jo egentlig for å ta bilder, sier Jørgensen, og holder armene i kryss for ikke å lete fra kameraet.

175 elever

Utstillingen "Ytring finner sted" åpnet i Kristiansand Kunsthall 17. mai, og er en del av Grunnlovsjubileet. Her er et utdrag av årets bidrag fra prosjektet Tangen Kultur Doko, der elever ved Tangen vgs har bidratt i ti år og som er en del av utstillingen. Foto: Kjetil Samuelsen

Utstillingen er en del av prosjektet Tangen Kultur Doku, som den tidligere pressefotografen startet da hun flyttet hjem til Kristiansand rundt årtusenskiftet. Hun ønsket å følge kulturlivet i hjembyen i ti år, med definisjonen «Kultur er det folk gjør for å skape mening i tilværelsen». Fra 2004 og fram til i år har kulturlivet blitt dokumentert.

— Dette har vært veldig gøy, og det har vært med på å få opp interessen for fotografiet. Mange har et enkelt forhold til fotografiet, men måten vi bruker det på utgjør forskjellen på om vi klarer å formidle noe eller ikke, sier Jørgensen.

Fotografen klarte ikke å favne over hele kulturlivet på egenhånd, så hun startet et samarbeid med elever ved Tangen videregående skole. I ti år har en gruppe elever, etter grunnleggende opplæring fra Jørgensen, bidratt med bilder, og hvert års katalog utgjør en del av utstillingen, sammen med Jørgensens egne bilder. Totalt har 175 elever bidratt i prosjektet.

Fotograf Sidsel Jørgensen foran veggen "Mosaikk". Den viser et utvalg av bildene Tangen-elevene har tatt gjennom de ti årene. Foto: Kjetil Samuelsen

— Elevene har tilført prosjektet en enorm energi, både i form av bildene de har tatt, men også gjennom diskusjonen vi har hatt rundt bildene. Jeg har sett mye jeg ikke hadde visst om, hvis jeg ikke hadde truffet dem. De vet når og hvor ting skjer, forteller Jørgensen.

Bok og nettside

I tillegg til utstillingen, har Jørgensen også laget en bok med et utvalg av hennes egne bilder. Prosjektet skal også presenteres på en nettside, der enda flere bilder skal bli lagt ut. Gjennom årene har det blitt tatt tusenvis av bilder.

Publikum studerer noen av Sidsel Jørgensens bilder i utstillingen "Ytring finner sted". Titlene på de to verkene er "Mandagsrabatt, 3 for 1" (t.h.) og "Performance". Foto: Kjetil Samuelsen

— Prosjektet har vært veldig tidkrevende, og å velge ut bilder har tatt tid. En bilderedaktør i Paris har hjulpet meg, forteller Jørgensen, som nå setter punktum for kulturdokumenteringen.

— Men formidlingen av prosjektet blir interessant. Dette er en vanvittig kilde til videre forskning på denne perioden. Og den blir mer interessant med tiden, sier hun.

— Utstillingen kler virkelig tittelen «Ytring finner sted», og passer godt inn i programmet for årets grunnlovsjubileum. Ti år er ganske lenge, og det har skjedd mye i byen på den tida. Samtidig er det også ganske kort tid, sett i forhold til kulturelle endringer, sa fylkeskultursjef Anne Tone Hageland i sin åpningstale.