«Fra jorden roper blodet» av Birger Emanuelsen er av 180 norske elever i videregående skole kåret til vinner av Ungdommens kritikerpris 2015, skriver Foreningen Les i en pressemelding.

Takknemlig

— Jeg er utrolig takknemlig for dette. Som tenåring fylte jeg nettene med Donald-pocket og litteratur, og jeg hadde god bibliotekar, foreldre som hadde bokhyller og lot meg låne fritt og sist, men ikke minst en norsklærer som åpnet opp litteraturen for meg. Det har noe å si hva dere leser, hva dere skriver, mener og tenker. Livet gjenskapes hver morgen og de tingene dere leser, sier og gjør er med på å gjenskape verden. Det er fantastisk hyggelig at akkurat dere har likt og kjent dere igjen denne boka. Jeg er veldig stolt, glad og ydmyk. Tusen hjertelig takk, sa Emanuelsen til en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo.

Syv juryklasser over hele Norge har siden november lest og diskutert åtte norske, skjønnlitterære bøker, nominert av en profesjonell kritikerjury. Om «Fra jorden roper blodet» skriver juryen:— Vinnerboka holder på oss lesere og skaper en stemning som er uhyggelig. Boka er godt bygd opp og fanget oss fra første side. Den lever fortsatt i oss og vi sitter igjen med mange spørsmål om karakterene og relasjonene i boka. Vinnerboka skaper et bånd mellom leserne og forfatteren.

Dette var tiende gang Ungdommens kritikerpris ble delt ut i regi av Foreningen Les.

De nominerte

Rune Christiansen: «Ensomheten i Lydia Ernemans liv» (Oktober)

Jon Fosse: «Kveldsvævd» (Samlaget)

Amalie Kasin Lerstang: «Europa» (Cappelen Damm)

Terje Holtet Larsen: «Kjærlighet mellom intelligente menn» (Oktober)

Kjersti Wøien Håland: «Dommedøgn» (Flamme)

Birger Emanuelsen: «Fra jorden roper blodet» (Tiden)

Lars Petter Sveen: «Guds barn» (Aschehoug)

Nils Christian Moe-Repstad: «19 forgiftninger» (Flamme)