- Vi er veldig glade for at vi kan invitere til en skikkelig markering for alle i Kristiansand og omegn. Dette er store og viktige prosjekter for Norges og Europas kraftforsyning som er blitt lagt merke til av dem som bor i nærheten, sier kommunikasjonssjef i Statnett Christer Gilje i en pressemelding.

Torsdag 12. mars arrangerer Statnett folkefest i Tresse for å markere åpningen av sjøkabelen Skagerrak 4 mellom Norge og Danmark. Dette er en ny, ferdigstilt 700 MW sjøkabel som bedrer mulighetene for transport av elektrisitet begge veier over Skagerrak. I den ene enden skal H.K.H. Kronprins Haakon markere åpningen i Tresse, og fra motsatt ende vil man kunne se H.K.H. Kronprins Frederik av Danmark på storskjerm. Dette skjer på formiddagen. På kvelden følger Statnett opp med folkefest.

Kongelig

— Når det nå står ferdig vil vi både vise hva vi har gjort og takke folk i regionen som har vært berørt av arbeidet for velvilligheten. Vi ønsker alle i området velkommen både til åpning ved Kronprins Haakon på dagtid og en hyggelig folkefest på kvelden, sier kommunikasjonssjef Gilje i Statnett.

Kveldsunderholdningen blir ved Thom Hell, Samsaya og Andreas Wahl. Thom Hell har i vinter vært med i TV2s realitykonsept «Hver gang vi møtes», og det samme har Samsaya i en tidligere sesong. Mens de to førstnevnte er vel kjente som artister, er Andreas Wahl fysiker og programleder kjent fra blant annet Folkeopplysningen, Barne-tv og Schrødingers katt på NRK. 12. mars i Tresse er han både programleder og ansvarlig for et vitenshow.

Lyser opp danske hus

Sjøkabelen til Danmark går mellom Kristiansand transformatorstasjon og Tjele Transformatorstasjon ved Viborg i Danmark.

«Via mellomlandsforbindelsene kan Norge importere vindkraft fra danske vindmøller når det blåser mye, og norsk vannkraft kan lyse opp danske hus når det er vindstille. Den nye forbindelsen til Danmark gir også Norge økte importmuligheter i tørre år. Et styrket innenlands nett med nye transformatoranlegg gir bedre forsyningssikkerhet for forbrukere og legger til rette for næringsutvikling», heter det i pressemeldingen fra Statnett.