I forslaget foreslås det å kutte 500.000 i turne— og arrangementsstøtte og 80.000 i driftsmidler til Sørf i forhold til rådmannens innstilling.

— Når hjulene endelig har begynt å rulle, så er det av sine egne en skal ha det. Det hadde jeg virkelig ikke trodd, sier Kjetil Nordhus.

Fra scenen på På Hjørnet holdt lederen i Sørf (Kompetansesenteret for rytmisk musikk) en engasjert appell til de fremmøtte kulturaktørene. Kuttforslaget har opprørt musikkmiljøet og i kveld ble troppene samlet. I løpet av dagen har nesten 2.500 meldt seg inn i en protestgruppe på Facebook.

Ikke lenger et sort hull

— Med dette forslaget sier politikerne til utøverne at det bare er å komme seg ut av Kristiansand. For få år siden var det nesten ingen lokale band som reiste rundt for å turnere. Turnestøtten gjorde det naturlig for alle nye band å dra ut på turne. Fra å være et sort hull har byen utviklet seg til å bli en av de mest spennende musikkstedene i Norge.

Nordhus viste til at lokale band i år gjennomfører 170 konserter utenbys, mens 200 konserter arrangeres i Kristiansand. Nå frykter han at utviklingen reverseres.

— Politikerne skjønner det ikke. De aner ikke hva denne støtten genererer av merverdi og ikke minst selvfølelse for folk i Kristiansand, fortalte Nordhus.

  • De aner ikke hva denne støtten genererer av merverdi og ikke minst selvfølelse for folk i Kristiansand.

KRISEMØTE: Sørf-leder Kjetil Nordhus er knust over kuttforslaget, men gir seg ikke uten kamp. Han ba alle som ønsket å engasjere seg om å ta kontakt, i håp om kunne snu politikernes vedtak. Foto: Tore-Andre Baardsen

— De skjønner det ikke

Han mener det nye formannskapet ikke kan ha satt seg inn i hva turne- og arrangørstøtten betyr.

— Det er den eneste forklaringen jeg finner. Hadde de visst hvor lønnsomme disse investeringene er, hadde de aldri foreslått kutt, sier Nordhus.

— Kristiansand sliter med høy gjeld og trang økonomi. Er det ikke legitimt å ville satse på helse og omsorg fremfor kultur?

— Det er jo en evig diskusjon. Rådmannen og kulturstyret fant plass til disse pengene i sitt forslag. De mente at det vi driver med er så viktig at støtten burde økes, til tross for nedgangstider. At politikerne i formannskapet ikke ser dette får meg til å konkluderere med at de ikke forstår hva de gjør. For øvrig har jeg snakket med andre Høyre-politikere som river seg i håret over dette, sier Nordhus.

Håper politikerne snur

Nordhus fikk støtte fra scenen av daglig leder i Trashpop, Mads Hatlevik, som mener kuttforslaget vil få dramatiske konsekvenser for byens musikkliv.

— Arrangørstøtten er det som binder det hele sammen. Vi er i en konkurransesituasjon i en subsidiert bransje. Uten en slik støtte kan vi ikke konkurrere mot Oslo, Bergen eller andre byer. Det innebærer at band dropper Kristiansand på turnelista. Men kuttet vil mest av alt ramme lokale utøvere. Øker vi billettprisene for mye, så kommer det ikke folk, sier Hatlevik.

Han er heller ikke i tvil om at støtten medfører en økonomisk verdi.

— Arbeidet vårt skaper arbeidsplasser. Vi kjøper tjenester hver uke og vi sørger for meromsetning for hoteller og restauranter. Kuttet rammer ikke minst gründere. Jeg håper derfor at de folkevalgte vil snu, sier Hatlevik.

Gir seg som Sørf-leder

Samtlige fremmøtte ble bedt om å sende en oversikt over støtten de har fått og hva den har betydd. Slik håper Nordhus og Hatlevik at politikerne skal forstå hva som er i ferd med å skje.

Nordhus opplyser at han trolig vil trekke seg som Sørf-leder dersom forslaget går gjennom.

— Hvis dette går gjennom har jeg gjort en alt for dårlig jobb. Da må jeg vurdere min stilling og se om jeg må finne på noe annet. Jeg er totalt knust, men er klar for en siste kamp, sier Nordhus.