ARENDAL: VGs musikkanmelder Thomas Talseth har tidligere betegnet programmet til Hovefestivalen som usexy og trist. Flere andre musikkjournalister har stilt seg bak Talseth sine uttalelser, og mener Øyafestivalen er årets store vinner, med artister som Kanye West og Pulp.

Øya bedre

Rune Slyngstad Foto: Tore-André Baardsen

Musikkanmelder Rune Slyngstad sier seg enig i at Øya har et bedre program enn Hove.– Hovefestivalen har nok kommet med sitt svakeste program siden de startet for fem år siden, men dette har nok noe med økonomi å gjøre. De har jo ikke tjent noen penger på dette. I tillegg så har Øya et bredere program enn Hove.

Hovefestivalen har indie-rock-bandet The Strokes som sin største headliner. Bandet hadde stor suksess på begynnelsen av 00-tallet, og har nylig gitt ut sitt fjerde album, «Angles». Nest øverst på lista over headlinere er det amerikanske nu metall-bandet Linkin Park. Slyngstad mener disse to bandene ikke er aktuelle nok for å imponere publikum.

– The Strokes sin storhetstid er nok over. Deres siste album har ikke fått noen særlig gode anmeldelser, og det virker som at bandet snart faller fra hverandre. De var visstnok ikke i studio samtidig når de spilte inn albumet «Angles». Linkin Park har nok også sett sine bedre dager. De var veldig populære for noen år siden, men har nok ikke et like stort publikum lenger.

Ingen imponerer

Den populære, amerikanske, rapperen Kanye West er den største headlineren til Øya, sammen med det engelske 90-tallsbandet Pulp. Dette imponerer ikke Slyngstad.

– Jeg må si at ingen av festivalene har den store headlineren. Kanye West var på Quartfestivalen i 2006, og skal i tillegg spille på Bergen Calling, før han kommer til Øya i august. Det norske bandet, Kaizers Orchestra spiller både på Øya og Hove. På Øyafestivalen vil du derimot få en førpremiere på bandets siste album, «Voileta, Voileta Vol 2», noe som da gjør at deres konsert på Øya blir mer eksklusiv.

Rune Slyngstad påpeker at de to festivalene har forskjellige målgrupper og mener Hovefestivalen og Øyafestivalen har to ulike profiler.

Toffen Gunnufsen. Foto: Schrøder, Tor Erik

Kniver om publikum– Øyafestivalen har et mer voksent og musikkinteressert publikum. De har ikke campingmuligheter, som mange ser på som en stor del av festivalopplevelsen. Hovefestivalen appellerer mer til et yngre publikum som ofte er like interesserte i festivallivet med camping og festing, som i musikken. De to festivalene har i de siste årene knivet om publikum og det beste programmet. Selv om Hovefestivalen har et svakere program enn Øya i år, vil ikke dette få noen store konsekvenser for Hove. Jeg tror uansett at det vil gå bra med begge festivalen siden det ikke er så mange store igjen.

Slyngstad nevner til slutt to artister som absolutt er verdt å få med seg på årets Hovefestival.

– The Vaccines og Anna Calvi er to nye navn jeg gleder meg til å se.

– Vi er strålende fornøyd

Gaute Drevdal, presseansvarlig i Hovefestivalen, tar utspillene med knusende ro:

– Det er mer eller mindre den samme kritikken som kommer hvert eneste år før programmet er ferdig. Selv er vi strålende fornøyd med det både ut i fra de forutsetningene vi har og responsen fra publikummet vårt. De er mer gira på programmet vårt nå enn noen gang tidligere, og det gjenspeiler seg i et rekordartet billettsalg.

Drevdal opplyser at salget av festivalpass per i dag ligger 30 prosent over fjorårets salg. I tillegg har de en ekstrem pågang på salg av dagsbilletter til tirsdagen med Linkin Park og 30 Seconds to Mars.

Gaute Drevdal Foto: Scanpix

Når det gjelder kritikken av et band som The Strokes har Drevdal følgende å si:– For vårt publikum er bandet et av historiens mest sentrale indieband, og mange av dem får nå sjansen til å se sine helter for første gang. Det er påfallende at noen av landets musikkjournalister er så i utakt med unge musikkelskere, men det er i bunn og grunn mest synd for dem.

Hove har fortsatt igjen å slippe to-tre artister. I neste uke slippes et band som ifølge Drevdal «alle har lyst til å se».

Toffen har tidligere uttalt at han er fornøyd med programmet til Hovefestivalen, og at det passer målgruppen de ønsker å treffe, som er ungdom mellom 16 og 22 år.

Hovefestivalen skriver selv at de er festivalen for de som ikke bare vil ha de beste artistene, men også synes at dette med telt, natur, strand og vann hører med til den perfekte festivalopplevelsen.